Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Misstänkta pappan: Dränk dotterns kompisar - nu frias han

En pappa i 55-årsåldern ska ha bett en släkting att dränka dotterns kompisar, enligt misstankarna. Men i stället för att göra som han blev ombedd började släktingen spela in samtalen med pappan. – För att det ska finnas bevis, har släktingen förklarat sitt agerande. Nu frias han för stämpling till mord.

Pappan tyckte att dotterns kompisar hade "dåligt inflytande" på henne.
– De har umgåtts som tjejer gör, på vanligt sätt men han har inte ansett att detta är okej och han har då varit överbeskyddande, eller vad man ska kalla det, mot sin dotter, har kammaråklagare Robert Beckard sagt tidigare.
Dottern själv berättar i polisförhör om relationen till sin pappa:
– Han tycker inte att jag ska ha något privatliv. Jag försöker att han ska tro att jag är på hans sida, säga typ jag är hemma. Om han inte tror mig åker han runt och letar efter mig och ser han mig med en kille så ringer han polisen anmäler han killen för våldtäkt. Jag måste skydda mig själv och de andra han mordhotat. Jag måste ha koll på honom för att veta att han inte ska göra illa någon.

LÄS MER: Polisen misstänker: Pappan ville dränka dotterns kompisar 

Dränk kompisarna

Pappan ska, enligt åklagaren, då ha bett en släkting att "undanröja de här tjejerna, typ som ett straff för att de har varit kompisar med henne".
– Han vill att tjejerna ska dränkas, har Robert Beckard sagt.
Men släktingen gjorde inte vad han blev ombedd att göra. Istället började han spela in samtal med pappan:
Ur samtalen:
Pappan: – Du ska varken döda eller något! Du får knuffa omkull henne bara! Då är det slut! Adjö.
Släktingen: – Men det är ju mord! Men det är ju mord! Det heter ju mordbrott!
 ...
 Pappan: – Du kan väl tala om för mig innan du dödar de där.

Gick till polisen

Sedan gick släktingen till polisen.
– De skulle puttas ut från bron, berättade han då.
– Jag vill inte att någon ska hända eller komma till skada. Jag vill inte blanda mig in kriminalitet eller annat. Därför spelade jag in detta och gav till polisen, förklarade släktingen.
Pappan åtalades för stämpling till mord vid Vänersborgs tingsrätt. I stämningsansökan skrev åklagaren att pappan, vid flera tillfällen, ska ha "sökt anstifta (en släkting) att beröva" sin dotters två tjejkompisar deras liv.
Viktig bevisning mot pappan är just de inspelade telefonsamtalen:
– Det talas framförallt vid ett tillfälle om att han vill att killen ska kasta de här tjejerna i vattnet, dränka dem helt enkelt. Dessutom vid två olika ställen så att inte de här två morden kan kopplas ihop och till en gemensam gärningsman. Utöver det så pratas det vid något tillfälle också om pistoler och vapen och så vidare. Men det som är det tydligaste är det här med att han vill att tjejerna ska dränkas, har Robert Beckard berättat.

Nekar till brott

Trots de inspelade telefonsamtalen nekar pappan till brott.
– Hela den här berättelsen är påhittad, alltså det är inte sanning. Synd att de slösar sin tid på mig, säger pappan själv i polisförhör.
Han höll fast vid sitt nekande under rättegången:
– Det stämmer inte, det är han som gått in i sådana här samtal. Han går in i hallucinationer, svarade pappan på frågan ifall han tillfrågat släktingen om att mörda personer, enligt TTELA.

Pappan frias

På torsdagen kom domen mot pappan - han frias för stämpling till mord.

Tingsrätten skriver att kompisarna inte kände till att det fanns ett hot mot dem. Rätten bedömer också deras uppgifter som att de har ett mycket begränsat bevisvärde. Den huvudsakliga bevisningen är därför de inspelade telefonsamtalen. Men samtalen spelades inte upp under rättegången, det gjordes endast ett samtal om högst 10 sekunder och rätten kunde inte bedöma uppfattningen mellan pappan och släktingen. Det vill säga "huruvida uttalandena, eller några av dem, gjorts i exempelvis ett sarkastiskt, skämtsamt, aggressivt eller hotfullt tonläge". 

Tingsrätten skriver att utskriften av samtalen måste värderas med försiktighet.

De anser också att pappan gett ett trovärdigt intryck.

Därför valde de att fria pappan. Det är inte, enligt deras mening, ställt utom rimligt tvivel att pappan begått något brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.