Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt mord bakom Wilmas försvinnande – en man anhållen

Ingen har sett Wilma Andersson sedan förra onsdagen och polisen har inlett ytterligare en dags sökande. Bland fynden som hittats finns en kappa och ett par glasögon som stämmer in på beskrivningen av vad Wilma bar vid sitt försvinnande. Nu riktar polisen sökinsatsen till en sjö norr om Ljungskile.
– Vissa iakttagelser leder oss dit, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Högsta fokus för polisen är att hitta Wilma Andersson som varit försvunnen sedan den 13 november och som senast sågs till i området Walkersborg i centrala Uddevalla. Strax efter sju på onsdagsmorgonen hade hon fortfarande inte hittats.

– Vi har inte anträffat henne under natten och har inte gjort någon aktiv sökning heller. Sökinsatsen i Ljungskile kommer att återupptas idag, det beräknas starta här vid åttatiden, sa Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, under morgonen.

Under onsdagsförmiddagen riktades sökinsatsen till ett område kring Kolbengtserödsjön norr om Ljungskile.

– Det har kommit in iakttagelser som kan göra att det här området är intressant att söka av, men jag kan inte gå in på vilken typ iakttagelser det är, säger Thomas Fuxborg.

Polisen befinner sig i området tillsammans med Missing People och FIKK och söker av terrängen kring sjön. Än så länge har man inte kallat några dykare till platsen.

– Sökandet kommer förmodligen pågå där under hela dagen, säger Thomas Fuxborg.

Under tisdagskvällen fortsatte polis och hundpatruller sökandet efter flickan i trakterna runt Ljungskile, cirka en mil söder om Uddevalla. Att sökandet inriktats mot Ljungskile ska enligt polisens bero på uppgifter som har framkommit i utredningsarbetet.

Under tisdagskvällen utgick polisen från en sambandsstation som har upprättats vid brandstationen i Ljungskile. Patruller skickades ut till flera olika områden, bland annat till småbåtshamnen på orten där hundpatruller sökte bland vinteruppställda båtar och mastskjul.

Polisen sökte också längs vägkanten till gamla E6 mellan Uddevalla och Ljungskile. En boende i det aktuella området gjorde där polisen uppmärksam på en brandsläckare som låg slängd i ett dike.

– Jag hoppar av bussen här varje och den måste ha kommit dit i fredags eller sent på torsdagen, den har inte legat där innan. Med tanke på det som händer tänkte jag att det kunde ha något att göra med den försvunna tösen, berättar en granne för GP.

Polisen tog med sig den brandsläckare som en boende hittat i det aktuella sökområdet. Bild: Meli Petersson Ellafi
Polisen tog med sig den brandsläckare som en boende hittat i det aktuella sökområdet. Bild: Meli Petersson Ellafi

Kappa som kan vara Wilmas har hittats

Efter att mannen uppmärksammade polisen om fyndet togs brandsläckaren med av en patrull.

Samtidigt som polisen sökte i Ljungskile har frivilliga personer fortsatt sökandet vid en plats cirka en halvmil utanför Uddevalla där polisen sedan tidigare spärrat av ett område och gjort fynd. Det senaste fyndet som har gjorts handlar om en kappa.

– Det är inte bekräftat att det är Wilmas kappa men den stämmer överens med beskrivningen av den kappa hon ska ha haft på sig vid försvinnandet, säger Peder Schillerström-Bruun vid hjälporganisationen FIKK.

I sökandet har även FIKK hittat ett par utbrända skor och ett par glasögon som skulle kunna stämma in på ett par som den 17-åriga flickan ska äga.

– Vi har också fått markeringar från en hund vid ännu en eldningsplats. Jag har lämnat över det till polisen, säger Patric Cohen från FIKK.

Huruvida polisen betraktar fynden som intressanta för den pågående mordutredningen är i nuläget oklart då myndigheten inte har kommenterat uppgifterna.

Polisen började avveckla sin sökinsats vid 23-tiden på tisdagskvällen och planerar att återuppta den klockan 08.00 på onsdagsmorgonen. FIKK avslutade sin insats strax efter midnatt.

LÄS MER: "En självklarhet att ställa upp"

Misstänkt nekar till brott

En man i 20-årsåldern, som har en relation till Wilma Andersson, greps och anhölls under tisdagseftermiddagen misstänkt för mord.

Åklagare Caroline Fransson som nu leder förundersökningen säger till GP att den anhållne mannen förnekar brott.

– Det är också viktigt att betona att han är anhållen enligt en lägre misstankegrad, säger hon.

I övrigt vill hon inte gå in på några detaljer, men säger att polisens utredningsarbete fortsätter.

Enligt polisen pekar det mesta på att brott ligger bakom försvinnandet.

Den anhållna mannens advokat, Beatrice Rämsell, berättar hon varit med vid polisförhöret med den misstänkte och att hon även talat med honom enskilt.

– Han förnekar brott och vill inte att jag uttalar mig mer om det i övrigt, säger advokaten.

Under tisdagen var på polisen på plats med bland annat kriminaltekniker vid den mordmisstänkte mannens bostad i Uddevalla. En av mannens grannar berättar att bostaden undersökts i timmar.

– Jag känner inte personen i fråga men jag har hejat på honom, säger grannen.

Har du sett Wilma här också?

– Ja, jag har sett henne här. Det är otäckt när det är så nära. Nu är han inte dömd än men det är klart att det är otäckt lägger grannen till.

En annan granne berättar att han känner den misstänkta mannen och är oerhört förvånad över händelseutvecklingen.

– Jag blev chockad. Jag har upplevt den här killen som oerhört sympatisk och vänlig, säger han.

Många har hört av sig

Polisen har fått in en stor mängd tips och upplysningar från allmänheten och vill gärna att folk fortsätter att höra sig till dem. De som vill hjälpa till i sökandet ska vända sig direkt till frivilligorganisationerna.

Hundar söker efter spår av försvunna Wilma. Bild: Stefan Berg
Hundar söker efter spår av försvunna Wilma. Bild: Stefan Berg

Särskild händelse

Under tisdagen tog polisen beslut om att behandla Wilma Anderssons försvinnande som en så kallad särskild händelse. Det innebär att de kan tillföra ytterligare personal och resurser till sökandet.

Försvinnandet utreds av Fyrbodal-polisens enhet för grova brott där Sten Rune Timmersjö är chef.

– Till oss kom anmälan på måndagen. Det finns en rad otydliga omständigheter kring försvinnandet. Enligt flickans anhöriga brukar hon höra av sig med jämna mellanrum och framför allt inte vara borta så här länge, säger Sten Rune Timmersjö.

LÄS MER: 17-åriga Wilma försvunnen i centrala Uddevalla

Snart har det gått en veckan sedan Wilma Andersson försvann i Uddevalla och för att få en bild av henne och hennes tillvaro har utredarna hittills hört ett 20-tal personer upplysningsvis.

Allt eftersom tiden gått har polis och åklagare kommit fram till att mycket talar för att Wilma Andersson utsatts för brott.

Polisen söker med hundar efter Wilma i trakterna kring Ljungskile. Bild: Meli Petersson Ellafi
Polisen söker med hundar efter Wilma i trakterna kring Ljungskile. Bild: Meli Petersson Ellafi

Detta har hänt:

• 17-åriga Wilma Andersson försvann från Uddevalla den 13 november. Polisen i Uddevalla fick en anmälan om försvinnandet i söndags.

• Under måndagen uppgav polisen att det inte fanns några indikationer på att det skulle finnas något brott bakom försvinnandet.

• Hjälporganisationen FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof, organiserade under måndagskvällen en stor sökinsats där många frivilliga deltog. Natten till tisdagen hittades ett par skor och andra persedlar i ett skogsparti cirka en halvmil utanför Uddevalla.

Polis och åklagare har därefter kommit fram till att mycket talar för att Wilma Andersson utsatts för brott.

• På tisdagsförmiddagen tog polisen beslut om att behandla försvinnandet som en så kallad särskild händelse. Det innebär att de kan tillföra ytterligare personal och resurser till sökandet.

• En man, som har en relation till flickan, har gripits och anhölls under tisdagseftermiddagen misstänkt för mord. Han förnekar brott.Polisen meddelar vid halv sextiden på tisdagskvällen att mannen är anhållen skäligen misstänkt för mord.

Under kvällen berättar den anhållna mannens advokat att polisen förhört mannen.

• Sökandet efter flickan inriktas nu på trakterna runt Ljungskile.

Polisen efterlyser hjälp med iakttagelser, eller annan information kring försvinnandet. Telefonnumret till polisen är 114 14.

Wilma Andersson beskrivs som cirka 168 centimeter lång, med långt mörkt hår med blonda slingor. Vid försvinnandet var hon troligen klädd i en lång svart pälskappa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.