Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens cold case-grupp har under lång tid jobbat med det svårlösta mordet på en lastbilschaufför på Tjörn. Bild: Mikael Berglund
Polisens cold case-grupp har under lång tid jobbat med det svårlösta mordet på en lastbilschaufför på Tjörn. Bild: Mikael Berglund

Misstänkt mördare utlämnad till Sverige

En 27-årig man som misstänks för ett sju år gammalt rånmord har nu utlämnats till Sverige.
Polisens cold case-grupp har under lång tid jobbat med det svårlösta mordet på en lastbilschaufför på Tjörn.
– Det är mycket ovanligt att man kommer så här långt i ett mordärende som har skett för åtta år sedan, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

GP har i flera artiklar skrivit om rånmordet, som upptäcktes i och med att en lastbil brann i Myggenäs på Tjörn i februari 2013.

Polisen har under långt tid arbetat efter teorin att chauffören blivit mördad och bestulen på sin last, bestående av koppar- och aluminiumtråd till ett värde över 200 000 kronor, och att gärningsmännen sedan tänt eld på lastbilen för att försöka dölja mordet.

Genom internationellt samarbete lyckades polisens cold case-grupp koppla avtryck från det sju år gamla mordet till en 27-årig man, som häktades i höstas i sin frånvaro.

Mannen satt då fängslad i Rumänien.

– Han avtjänade ett längre fängelsestraff för våldsbrottslighet, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Fängelse i annat land pausas

Det har nu utfärdats ett avtal mellan Rumänien och Sverige, så kallad ”temporary surrender” som är ett tillfälligt utlämnande.

– Svenska staten, via Riksåklagaren och polisen, har lämnat garantier om att om han skulle försättas på fri fot i det här ärendet så skulle han inte hamna på fri fot utan han transporteras tillbaka till Rumänien, i fängslat skick, för att fortsätta avtjäna sitt straff, förklarar Daniel Edsbagge.

Arbetet med att få fram det här avtalet har pågått sedan sommaren, och fram till nu.

– Det är ovanligt. Huvudregeln är att man inte lämnar ut medborgare förrän de har avtjänat de straff de påbörjat. Här var det dock så lång tid kvar. Han skulle bli villkorligt fri i Rumänien först 2027.

I onsdags i förra veckan fördes mannen över till Sverige, som även GT skrivit.

– Han häktades i torsdags för mord och grovt rån, säger Daniel Edsbagge.

Även detta menar Edsbagge är ovanligt:

– Det hör inte till vanligheterna att man har lyckats reda ut ett så gammalt brott att man kunnat få så mycket bevis att man kan gå till häktning. Löser man inte ett mord inom ett till två år brukar det inte gå att lösa.

Oklart var mordet skedde

Enligt Edsbagge nekar mannen till brotten.

– I nuläget kan man inte fastslå var den här lastbilschauffören har mördats, berättar Daniel Edsbagge.

Han fortsätter:

– Man kan säga att mellan Skrea, Falkenbergs kommun, till Myggenäs, Tjörn, någonstans däremellan har han bragts om livet. Det grova rånet har skett i Göteborg, på Stigs center.

Åklagaren tror att åtal kan väckas i slutet av mars. En stor del av utredningsåtgärderna har redan utförts:

– Det är vissa prover och analyser som ska göras nu när han har kommit hit.

Straffet som mannen avtjänar i Rumänien pausas under tiden han är i Sverige.

Vad händer om han döms i Sverige?

– I första hand ska han tillbaka till Rumänien och avtjäna sitt straff. Som huvudregel, döms man för brott i Sverige ska det avtjänas här. Men det kan staterna göra upp om utifrån vad han vill och inte vill, säger Daniel Edsbagge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.