Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Misstänkt anlagd industribrand i Falkenberg

En våldsam industribrand har under natten och söndagsmorgon bekämpats av 35 brandmän i Falkenberg. Polisen misstänker att branden är anlagd och har inlett en för undersökning om grov mordbrand. En företagare uppger för TT att den ekonomiska skadan kan vara uppemot 100 miljoner.

23.24  på lördagskvällen fick räddningstjänsten larm om branden vid Sigurd Anderssons åkeri i Falkenberg. Det är två byggnader som brinner, den ena är totalförstörd.

– Läget är under kontroll såtillvida att det inte är någon spridningsrisk. Men vi försöker nu begränsa branden för att klara kontorsdelen i den byggnad som inte är helt förstörd, sa Åsa Eriksson, kommunikatör på Räddningtstjänsten Väst vid tretiden på söndagsnatten.

Våldsamt förlopp

Ingen person har kommit till skada, såvitt räddningstjänsten känner till. Men branden har haft ett våldsamt förlopp, bland annat efter att ha fått fäste i fordon i ett garage. Dova knallar hördes från brandområdet, förmodligen från däck som small. Stora lågor slog ut från byggnaderna och rökutvecklingen var omfattande.

35 brandmän från Falkenberg, Varberg och Halmstad deltar i släckningsarbetet. 

Då det ska ha funnits gasolflaskor i byggnaden, och därmed risk för explosioner, upprättade polisen under natten också avspärrningar på en radie av 300 meter runt det brinnande området.

Uppmaningen: stäng dörrar och fönster

Myndigheterna gick under natten via Sveriges Radio ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, där man konstaterade att röken drog mot Södergatan och uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Den som upplever besvär från röken bör kontakta sjukvård.

Miljonvärden brann upp 

Vid 8-tiden på söndagsmorgonen pågick arbetet fortfarande vid platsen. 
– Det är en totalbrand. Man låter det brinna ned helt och hållet, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region Väst. 

Enligt polisen har branden orsakat stora materiella skador. En företagare uppger för TT att det förstörda godset kan värderas upp till 50 till 100 miljoner kronor. 

– Jag har inte smält det här riktigt, jag är fortfarande i chock. Det är katastrof för så många, inte bara våra fastigheter utan för våra kunder och hyresgäster, säger Torbjörn Andersson, vd på Sigurd Anderssons Åkeri, till SVT Halland. 

Misstänkt mordbrand

En förundersökning med rubriceringen grov mordbrand har inletts, och polisen misstänker att branden inte är en olyckshändelse. 

– Det är två byggnader som inte står intill varandra som har börjat brinna och vi misstänker att branden kan var anlagd, säger polisens presstalesman Peter Adlersson på söndagsmorgonen. 

Ingen person har ännu gripits och när branden är helt släckt och området har svalnat kommer en tekniks undersökning att göras vid platsen. 

– Det är flera företag som har haft sina lokaler på området och en sådan här omfattande brand innebär ju att det blir väldigt stora materiella skador, säger Peter Adlersson. 

Det kan dock ta tid innan den tekniska undersökning kan inledas. 

Räddningstjänsten i Halland meddelar på söndagsmorgonen att man fortfarande befinner sig på platsen, och kommer att vara där under stora delar av söndagen. 
– Just nu brinner det fortfarande. Det kommer att få brinna ut och vi kommer att begränsa sig så att det inte sprider sig, säger Peter Karlborg på räddningstjänsten.

Fastigheten som brinner ska enligt räddningstjänsten vara bussgarage och verkstäder.

Tidigare i veckan förstördes ett företagshotell till stor del i en brand i Falkenbergs hamn.

En person greps och anhölls efter den branden, och häktades även senare misstänkt för mordbrand. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.