Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänks ha förstört bullerskydd för miljoner

I början på året sköts hundratals bullerskydd av glas sönder längs E45 i Nol. De nya skydden kostar miljoner kronor. Två män som är misstänkta för skadegörelsen är också åtalade för att skjutit en man med en luftpistol.

Det var den sjunde februari i år som hundratals bullerskydd av glas längs nya E45:an förstördes. Trots den omfattande skadegörelsen fanns inga konkreta spår eller vittnesuppgifter som pekade ut misstänkta.

I stället var det en grov misshandel i Varberg några dagar senare som ledde fram till att de två misstänkta männen, som är i 20-årsåldern, greps. På en fest i Varberg ska de ha skjutit med luftpistol mot en man som var kraftig berusad. 30-talet kulor träffade kroppen och ansiktet. De ska också ha stoppat sill och kryddor i offrets mun och hällt vatten och vin över honom. Vittnen till händelsen pekade ut männen som ansvariga för att även ha skjutit sönder bullerskydden.

- Den ena mannen har erkänt att han skjutit sönder fyra rutor medan hans kamrat nekar, säger kammaråklagare Jon Lindahl.

I juni åtalades männen misstänkta dels för grov misshandel, dels för att ha skjutit sönder minst 120 rutor i Nol. Enligt åklagaren har de åtalade erkänt misshandeln. Läs också: Misstänks ha skjutits sönder 120 bullerplank

Varje enskild ruta beräknas kosta 11 100 kronor. Det totala skadeståndet ligger på minst 1,3 miljoner kronor. Vad för slags vapen som använts är oklart. Männen är också åtalade för att ha skjutit sönder rutor i flera busskurer och bakrutorna på två bussar.

Trafikverket byter nu ut betydligt fler bullerskyddande rutor, 350-375 stycken, än de som blivit sönderskjutna. Ett hundratal uppskattas ha gått sönder av andra orsaker än skjutning, exempelvis genom stenskott och sättningar i marken. Efter sommaren upptäcktes också att någon eller några återigen skjutit sönder fler bullerskydd.

Morgan Wester är projektledare på Trafikverket. Han räknar med att den totala kostnaden för att sätta upp nya skydd kommer att kosta närmare sju miljoner kronor. De nya skydden är gjorda av polykarbonat, som är ett mycket starkare material än glas.

Rutbytet har kommit igång senare än planerat. Trafikverket ville från början få göra en så kallad enkel upphandling för att vinna tid. Planen sattes aldrig i verket.

- Det fanns eftersom indikationer på att det skulle bli en överklagan. Därför gjorde vi en sedvanlig upphandling, säger Morgan Wester.

Det hjälpte inte, upphandlingen överklagades. Förvaltningsrätten avslog överklagan så arbetet kunde komma igång i oktober.

- Vi har hållit på en vecka och fått upp 50-talet nya rutor. Hela arbetet ska bli klart i november, säger Morgan Wester.

Rättegången mot männen hålls i andra halvan av november och beräknas pågå i tre dagar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.