Misshandlade och skadade igelkottar får hjälp

ANNONS
|

Caroline Andersson från Gudhem utanför Falköping körde 25 mil fram och tillbaka för att rädda tre små igelkottsungar.

-Vi upptäckte dem liggande på och i närheten av vägen. Jag kände att vi måste göra något för att rädda deras liv, säger hon.

Nu finns de tryggt placerade i burar, försedda med värmande filtar och specialanpassad mat på igelkottarnas eget rehabcenter, Kottecentralen i Lilla Edet i Västra Götaland.

Här hos familjen Jonasson vårdas just nu 70-talet igelkottar. De flesta övergivna av trafikdödade mammor, några skadade av gräsklippare - men också ett antal som blivit misshandlade av människor.

Blev knivskuren

-Jag förstår inte att folk kan göra så. Det är kanske ungdomar som i oförstånd använder dem som fotbollar, men jag vet att några också har blivit slagna med pinnar och nyligen fick vi hit en unge som var knivskuren. Den överlevde inte, säger Monica Jonasson, en av de drivande krafterna bakom Kottecentralen.

Bara i år har hon fått in tio-talet fall där personerna som kommit med djuren berättat hur de sett igelkottar som blivit både slagna och sparkade. Och hon vet också att många avlidit av skador innan de kommit till centralen.

ANNONS

-Det finns en del som aldrig skulle få ha med djur att göra. De verkar helt sakna empati, säger Monica Jonasson medan hon matar den nyanlända ungen med vattenutspätt kattfoder.

Placeras ut igen

De tre igelkottsungarna hade sannolikt lämnats åt sitt öde när mamman blivit överkörd. Nu får de stanna på centret tills de ätit upp sig och kan placeras ut på igelkottvänliga platser.

Några av de runt 130 igelkottar som årligen passerar Kottecentralen är så skadade att de behöver veterinärtillsyn. Kostnaderna täcks med hjälp av gåvor och föreningsstöd.

-Nästa år fyller verksamheten tio år. Det bästa vore om vi kunde fira med att lägga ned. Men som det ser ut nu blir det nog svårt, säger Monica Jonasson.

Igelkotten blir 20-30 cm lång och har en upp till 4 cm lång svans. De 2-3 cm långa gråbrunspräckliga taggarna - som är ombildade hår - används som försvar mot angripare när djuret rullar ihop sig som ett klot.

Den är nattaktiv och livnär sig av bland annat insekter, daggmaskar och sniglar. Honan föder en kull på oftast 4-6 ungar under sommaren.

Under vintern ligger igelkotten i dvala.

Källa: NE

ANNONS