Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misshandlade och skadade igelkottar får hjälp

Igelkottar som knivskurits eller använts som fotbollar. Kottecentralen i Lilla Edet får ta hand om djur som behandlats illa av människor. Men det finns också många som vill hjälpa de små liven och åker långt för att de ska få en ny chans.

Caroline Andersson från Gudhem utanför Falköping körde 25 mil fram och tillbaka för att rädda tre små igelkottsungar.

Vi upptäckte dem liggande på och i närheten av vägen. Jag kände att vi måste göra något för att rädda deras liv, säger hon.

Nu finns de tryggt placerade i burar, försedda med värmande filtar och specialanpassad mat på igelkottarnas eget rehabcenter, Kottecentralen i Lilla Edet i Västra Götaland.

Här hos familjen Jonasson vårdas just nu 70-talet igelkottar. De flesta övergivna av trafikdödade mammor, några skadade av gräsklippare - men också ett antal som blivit misshandlade av människor.

Blev knivskuren

Jag förstår inte att folk kan göra så. Det är kanske ungdomar som i oförstånd använder dem som fotbollar, men jag vet att några också har blivit slagna med pinnar och nyligen fick vi hit en unge som var knivskuren. Den överlevde inte, säger Monica Jonasson, en av de drivande krafterna bakom Kottecentralen.

Bara i år har hon fått in tio-talet fall där personerna som kommit med djuren berättat hur de sett igelkottar som blivit både slagna och sparkade. Och hon vet också att många avlidit av skador innan de kommit till centralen.

Det finns en del som aldrig skulle få ha med djur att göra. De verkar helt sakna empati, säger Monica Jonasson medan hon matar den nyanlända ungen med vattenutspätt kattfoder.

Placeras ut igen

De tre igelkottsungarna hade sannolikt lämnats åt sitt öde när mamman blivit överkörd. Nu får de stanna på centret tills de ätit upp sig och kan placeras ut på igelkottvänliga platser.

Några av de runt 130 igelkottar som årligen passerar Kottecentralen är så skadade att de behöver veterinärtillsyn. Kostnaderna täcks med hjälp av gåvor och föreningsstöd.

Nästa år fyller verksamheten tio år. Det bästa vore om vi kunde fira med att lägga ned. Men som det ser ut nu blir det nog svårt, säger Monica Jonasson.

Bild: Björn Larsson Rosvall/ TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/ TT