Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Smycken och kontanter är tjuvarnas favoritbyte. ARKIVBILD: Anders Wiklund/TT Bild: Anders Wiklund/TT

Minst 60 inbrott under julhelgen

En våg av inbrott har skett i Västsverige under julhelgen och de fortsätter öka. Det är då många tjuvar passar på och i år befarar polisen att antalet inbrott har ökat.

På julafton är många bostäder tomma då man firar hos släkt och vänner. Då är det julafton även för tjuvarna. Många som kommit hem efter firandet har funnit en bostad med uppbruten ytterdörr, balkongdörr eller en sönderslagen ruta där tjuvarna tagit sig in.

Sedan julafton har hittills 60 inbrott anmälts i länet: 14 i Storgöteborg, tio i Älvsborg, åtta i Skaraborg, nio i Fyrbodal och nitton i Halland. Det kan utgöra ett rekord.

– Vi misstänker att vi har fler inbrott än förra året under julhelgen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson polisregion Väst.

Än har ingen gripits för julinbrotten. Ofta klarar polisen upp fallen när de stoppar en bil med gods som anmälts stulna vid inbrotten. Hus drabbas oftare än lägenheter, men den gemensamma nämnaren är att de boende är borta för att fira jul på annat håll.

– På julen är inte bara tomten ute, utan även tjuvarna. Folk är väldigt aktiva och gör inbrott, säger Thomas Fuxborg.

I Halland var det ett par inbrott på samma gata. Thomas Fuxborg säger att han blir inte förvånad om det dyker upp fler anmälningar när folk kommit hem från sina julfiranden.

– Ja, jag räknar med att det kommer in fler. På vissa orter är det samma tjuvar som står för inbrotten.

Det som försvunnit vid inbrotten är smycken, kontanter och klockor. Ingen är gripen för inbrotten ännu.

Enligt Thomas Fuxborg är de vanligaste vägarna som tjuvarna tar sig in genom en altandörr, balkongdörr och ett fönster. Men i en lägenhet är ytterdörren en väg in.

Förutom julhelgen är även påsken och sommaren tider när det sker många inbrott.

En del av inbrotten görs av kringresande grupper och av personer som vill ha saker de snabbt kan avyttra som smycken och kontanter.

Vad kan man göra för att undvika inbrott?

– Använda sig av grannsamverkan, se till att brevlådan töms. Att det inte ligger post på golvet i lägenheten. Tända ljus och tömma sopkärlen. Men tyvärr gör tjuvarna även inbrott även när folk är hemma, säger Thomas Fuxborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.