Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurskyddsinspektion - bilden är en arkivbild.

Minskade pengar till djurskyddet

Regeringen vill dra ned på anslaget till djurskyddet i landet. För Västra Götaland innebär minskningen 4,5 miljoner mindre till länsstyrelsens djurskyddskontroller nästa år.

Enligt P4 Skaraborg innebär regeringens plan att länsstyrelsens djurskydd kan få 30 miljoner kronor mindre i anslag nästa år. Om det blir verklighet får Västra Götaland 4,5 miljoner mindre till djurskyddskontroller.

Gruppchef Jenny Möller på djurskyddet hos länsstyrelsen i Skara uppger till radiokanalen att det påverkar kontrollanternas möjlighet att göra sitt jobb. Hon tror att kontrollanterna tvingas till hårda prioriteringar bland arbetsuppgifterna för att hinna med sitt jobb.

- Vi känner lite oro för hur vi ska klara det. Vi upplever ju att vi har fullt upp nu, säger hon.

Jenny Möller säger att det kommer att finnas resurser till akut vanvård men när det gäller anmälningar som kommer in om att djur far illa kan personalen vara tvungna att välja. Konsekvensen kan bli att kontrollanterna skickar brev till dem som blivit anmälda i stället för att åka ut.

Det finns också farhågor för att uppföljningar av tidigare ärenden bland djurägare kan bli lidande, liksom det förebyggande arbetet inom lantbruket.

- För oss är det tydligt att vi inte kommer att göra lika många rutinkontroller som vi tidigare gjort. Det blir en direkt konsekvens av att pengarna minskar, säger Jenny Möller, uppger P4 Sjuhärad.

Läs också: Många falsklarm om vanvård av djur

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.