Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Minoritetsstyrets budget röstades ned i Stenungsunds kommun. Bild: Christian Flodin

Minoritetsstyrets budget röstades ned

Det S-ledda minoritetsstyret i Stenungsund fick inte igenom sin budget i fullmäktige. Istället vann M, L och KD:s förslag med stöd av SD.

Efter valet bildade Socialdemokraterna en koalition tillsammans med Centern, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Stenungsundspartiet. Men när det var dags att rösta om budgeten i veckan blev det ett rejält bakslag för minoritetsstyret. Sverigedemokraterna valde att stödja förslaget från M, L och KD som därmed fick majoritet.
– Det är olyckligt att det blev så här men vi kommer att styra med deras budget, säger kommunalrådet Linda-Maria Hermansson (C).
Hon betonar att den styrande minoriteten kommer att sitta kvar och det gör även Bo Pettersson (S), ordförande i kommunstyrelsen.
– Det här är inte en sådan stor katastrof att vi måste avgå. Men det kommer att bli konsekvenser, skolan får exempelvis inte lika mycket resurser som vi föreslagit, säger han.

Lisbeth Svensson, gruppledare för Liberalerna, är inte heller helt nöjd trots att den budget hon förespråkar kommer att gälla. Hon tycker att partierna nu behöver diskutera ett majoritetsstyre.
– Vi bör bjuda in fler partier i vår konstellation, det handlar om S i så fall. 
Bo Pettersson säger att han är öppen för diskussioner, men att helt byta sida är inget alternativ.
– Nu har vi en överenskommelse mellan de här fem partierna och vi kan inte bara riva upp den.