Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Minimässan i Mölndal – med fokus på bra hälsa

Intresset för träning, kost och stresshantering är extra stort i början av året och det pågående Må bra-temat i Mölndal lockar många besökare. I morgon arrangeras en minimässa på stadsbiblioteket med aktiviteter för alla åldrar.

Biblioteken i Mölndal har sedan många år tillbaka anordnat Hälsoveckan men i år har temat utökats till fyra veckor med programpunkter på olika platser i kommunen. Tanken är att fler ska kunna ta del av utbudet och hittills har satsningen slagit väl ut, säger programansvarig Sofia Slottner.
– När man har temat under fyra veckor blir det mer uppmärksammat. Vi samarbetar med studieförbund och aktörer inom kommunen och det här är ett bra sätt att sprida evenemanget och nå fler målgrupper.
På stadens bibliotek märks tydligt att efterfrågan på böcker om hälsa, stress och motion ökar i januari. Statistiken visar också att utlåningen av böcker om psykisk ohälsa ökat de senaste åren, enligt Sofia Slottner. 
– Vi ser att det här är angelägna ämnen året om. Därför vill vi lyfta frågorna, syftet är att Må bra i Mölndal ska vara förebyggande.

På det återstående programmet finns bland annat föreläsningen "Tio principer för att få saker gjorda", lunchbeat och sagoyoga för barn tillsammans med föräldrar. Nytt för i år är också minimässan på stadsbiblioteket i Mölndal. Tolv utställare är på plats och tanken är att besökarna ska få ett smakprov av en del av det som händer under Må bra-veckorna.
– Vi ville samla allt under ett tak. Det är också ett sätt att göra huset levande och visa att biblioteket är relevant och följer det som sker i omvärlden.
Under dagen kommer tolv utställare att finnas på plats, exempelvis Hjärtlungföreningen, Lisa Kwasniewski som driver en yogastudio i Kållered och lokala Konstkollektivet. Besökarna får också möjlighet att prova på olika aktiviteter, bland annat Nia, en rörelseform som förenar dans, kampsport och mindfulness.
För barnen erbjuds även en workshop där de får hjälp med att tillverka sin egen käpphäst.

Att skapa, hoppa och tävla med käpphästar har växt stort och är ett populärt tema på Youtube och andra sociala medier.
– Vi har också böcker om käpphästar och de är utlånade hela tiden. Workshopen är fullbokad, men vi kommer dessutom att ha en hopptävling då man kan låna käpphästar och prova, säger Sofia Slottner.
En vanlig lördag har stadsbiblioteket cirka 1 000 besökare och förhoppningen är att ännu fler hittar till minimässan, både för att träffa utställare och låna böcker.
– I all fart med stort informationsflöde och sociala medier kan man behöva hitta tillbaka till sig själv. I böckerna om hälsa finns verktyg för att ta sig an något man funderat på.