Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mindre pengar till miljöprojekt

Samtidigt som regeringen skärper kraven på fritidsbåtsägare så har bidraget som ska hjälpa till med finansiering av lokala vattenvårdsprojekt en osäker framtid.

Beslutet att förbjuda utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar (start 2015) är ett led i arbetet med att förbättra havsmiljön.

En annan del är Lova-bidraget, pengar som exempelvis kan användas för att bygga ut spolplattor eller avfallsanläggningar i hamnar. Länsstyrelsen i Halland har i år fått fyra miljoner kronor att dela ut, det är två miljoner mindre än tidigare år.

– Ambitionen är att få in så många projekt som möjligt. Ett sätt kan vara att dela ut mindre pengar till varje projekt så att så många som möjligt kan få del av bidraget, säger Thomas Lakowitz, utredare på länsstyrelsens Vattenförvaltning.

Projekt som ligger nära vatten prioriteras och Thomas Lakowitz tror inte att de minskade medlen kommer att få någon större inverkan på hamnarnas miljöarbete.

– Arbetet i hamnarna har redan kommit i rullning, man sneglar lite på varandra. Hamnens attraktivitet ökar ju också genom att man erbjuder exempelvis spolplatta. Men det är klart att mindre bidrag innebär en större börda för hamnarna, säger han.

Nytt för i år är också att länsstyrelserna inte får dela ut pengar för fleråriga projekt. Projekten måste avslutas i år. Detta kan vara ett resultat av att det saknas beslut från regeringen om öronmärkta pengar för Lova-projekt för 2013. Risken finns därför att årets medel kommer att gå till att avsluta projekt och inte till nysatsningar, enligt Havs- och vattenmyndigheten som är ansvarig för Lova. I så fall försvinner en viktig del.

– Lova är också till experimenterande verksamheter. Att ge stöd åt nya projekt som sedan utvärderas och kan leda till nya vägar att nå en bättre havsmiljö, säger Thomas Lakowitz.