Miljoner satsas på Mors mössa

ANNONS
|

Statens fastighetsverk har beslutat att gå in med de cirka tio miljoner som det kostar att rusta upp tornet på fästningens sydsida. Till skillnad från det mer kända tornet Fars hatt är Mors mössa i dag en sorglig syn. Stora sprickor i murarna har skapat en rasrisk som har tvingat fram avspärrningar nedanför murarna.

– En sådan här ruin behöver man underhålla hela tiden, säger Margareta Unenge teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk.

Tornet har under århundradena lappats och lagats i olika omgångar. På 60-talet använde man bland annat ett bruk med hög cementhalt som tros ha skyndat på förfallet. Nu är tanken att plocka ner det yttre lagret av tornets 4,5 meter tjocka murar. Det blir en väldig massa sten. Det yttre lagret är cirka en till en och en halv meter tjockt, tornet är 18 meter i ytterdiameter och någonstans mellan tio och femton meter högt beroende på var man mäter.

ANNONS

Därefter ska tornet muras upp igen med ett kalkhaltigt bruk, en återgång till gamla tiders metoder som troligtvis kommer att hålla bättre. Ett problem är dock att regnvatten på sikt kommer att laka ur bruket på det i dag helt oskyddade tornet.

– På något sätt vill vi sätta en mössa på Mors mössa, men inget tak som på Fars hatt, säger Margareta Unenge som även talar om frostskador som ett stort problem.

Personalen på Statens fastighetsverk har tidigare genomfört liknande arbeten på Nya Älvsborgs fästning och Varbergs fästning. Att återställa tornet till exakt ursprungsskick är dock inte möjligt.

– Alla stora stenar ska tillbaka på samma ställe. I fogarna har man ibland tryckt in småsten och de går inte att få tillbaka på exakt samma ställe, säger Margreta Unenge.

Projektet har redan smygstartat genom att tornet har fotograferats. Över de högupplösta bilderna av murarna läggs sedan ett rutnät som delar in det i sektioner.

– Varje ruta får ett namn, till exempel A1 eller C4 och sedan sorterar vi stenarna efter den principen på marken, berättar Margareta Unenge.

Arbetet beräknas ta ett år. Målet på sikt är att den gamla fästningen under den närmaste tioårsperioden ska bli ett av Skandinaviens mest besökta turistmål. Parallellt med upprustningen av Mors mössa kommer även en hiss som förbinder den yttre borgården med den inre att installeras.

ANNONS

Bohus fästning anlades 1308 av kung Håkon Magnusson för att försvara Norges sydgräns. Fästningen har spelat en viktig roll i de nordiska ländernas historia. Totalt belägrades den 14 gånger utan att någonsin erövras i strid. I och med freden i Roskilde 1658, då Bohuslän blev svenskt, förlorade fästningen sin roll som gränspostering. Under 1700-talet tappade den all militär betydelse och började förfalla.

Mors mössa är ett av fyra torn som tillsammans med övriga byggnader och murar avgränsar borggården.

Källa: Statens fastighetsverk

ANNONS