Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förstärkninsarbetet för att förhindra skred och rasrisk kommer att kosta 5,8 miljoner kronor.

Miljoner för att minska skredrisken på Orust

I centrala Henån finns en viss skredrisk. Förstärkningsarbeten behövs och nu har fullmäktige gett sitt godkännande till en satsning värd 5,8 miljoner kronor.

– Det är ingen akut risk, men vi ser allvarligt på vad som kan hända om vi inget gör, säger Lars Larsson (C) ordförande i utskottet för samhällsutveckling.

Totalkostnaden för arbetena är beräknad till 5,8 miljoner kronor. Finansieringen av den första etappen på 1,5 miljoner kronor godkändes av fullmäktige i december 2014. Den ska genomföras under 2015 och 2016. Den andra etappen som ska genomföras under nästa år är beräknad till 4,3 miljoner kronor.

– I samband med upphandling och projektering kommer vi även att söka statligt bidrag, säger Lars Larsson.

En översiktlig bedömning av skredrisken i Henån gjordes 2012. Då konstaterades att utan förstärkningsåtgärder ökar risken för skred och ras. Dels beror det på rådande instabilitet, dels på klimatförändringar som periodvis ger högre vattenflöden vilket i sin tur ökar erosionstakten. Fördjupade utredningar rekommenderades för området längs med ån i centrala Henån och vid Statoil där skredrisken är som störst.

En fördjupad stabilitetsutredning över de aktuella områdena genomfördes och arbetena har därefter fått en prislapp. Bland annat behöver de branta slänterna flackas ut och förses med krossmaterial samtidigt som vägräcken och uteserveringen vid Statoilmacken behöver flyttas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.