Miljövänligt bihotell har fått stort genomslag

UF-företagarna i Kungälv ville hjälpa hotade vildbin och samtidigt skapa en miljövänlig produkt. Deras bihotell, tillverkat av vass, har snabbt blivit en succé.

ANNONS
|

Ett ensidigt jordbruk har gjort att dagens vilda bin har svårt att hitta någonstans att bo och många arter är rödlistade. Ett sätt att hjälpa bina är att sätta ut bihotell i trädgårdar, parker och andra grönområden. Gottfrid Björk, Axel Nordenberg, Olof Boström och Edvard Björk, som driver UF-företaget Bi-logi, har utvecklat konceptet genom att försöka bygga bihotellen på ett så miljövänligt sätt som möjligt, vilket Kungälvs-Posten var först med att skriva om.

– Ofta brukar man använda bamburör som importeras, men vi hade en idé om att i stället använda vass och det fungerar lika bra, säger Olof Boström.

ANNONS

Vassen plockar de vid Tofta herrgård, där Olofs familj äger stor mark. Killarna bygger även stommen till bihotellen med obehandlat svenskt virke.

Projektet drog igång förra sommaren då Edvard Björk upptäckte ett vildbi i trädgården som bosatte sig i ett hålrum på altanen.

– Jag trodde att alla bin bodde tillsammans i samhällen så jag började läsa på om hur man kunde hjälpa solitärbin, säger han.

När höstterminen började valde Edvard och de andra att satsa på affärsidén och startade Bi-logi. Från början räknade de med att sälja cirka 20 bihotell under året, men ganska snart insåg de att intresset var större än de förväntat sig. När UF-företagarna sålt bihotellen på marknader har de snabbt gått åt och nu har de tillverkat omkring 150 stycken.

– Största målgruppen är privatpersoner, men vi har även sålt till Mölndals stad och Förbo. För oss känns det bra att vi når ut med vårt budskap om att rädda bina, säger Axel Nordenberg.

De vilda bihonorna lägger ägg i bihotellen, fyller på med mat och täcker för vasshålet, sedan flyger honan därifrån och fortsätter att pollinera växter och blommor. Äggen kläcks och larverna lever av maten under vintern. På våren tar sig de nya bina sedan ut själva.

ANNONS

Olof Boström berättar att de får många frågor kring vilda bin och hur de fungerar.

– Solitärbin är inte aggressiva utan mer harmoniska, de har ju inget att försvara.

Förutom försäljningsframgången har Bi-logi också fått flera utmärkelser. Tidigare i vår vann de kategorin "Årets vara" på UF-mässan Entreprenör på riktigt. Det innebär att de gick vidare till SM i ung företagsamhet i Stockholm 6-7 maj.

– Det är roligt att det man gör blir uppskattat, miljöfrågor är viktigt för oss och det här är ett sätt att bidra, säger Gottfrid Björk.

Snart tar killarna, som går sista året på Mimers hus gymnasium, studenten. De har planer på att jobba vidare med sitt projekt i sommar men vad som händer därefter är oklart.

– Vi gör ju allt rätt och det vore kul att driva det vidare, säger Olof Boström.

Fakta: Vilda bin

  1. Det finns cirka 270 olika arter vilda bin i Sverige, en tredjedel är hotade. Det innebär att arterna tydligt minskar i antal och riskerar att försvinna på sikt.
  2. De finns på rödlistan för att jordbrukslandskapet har blivit enformigare med för lite blommor.
  3. Bin fyller en viktig funktion eftersom de pollinerar växter. Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor.

Källa: Naturskyddsföreningen

ANNONS