Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sylvain Dubé sparar inte bara energi med sin belysning. Grödorna får bättre smak och användningen av bekämpningsmedel minskar.

Miljöidéer med bredd

Gladare tomater och renare köksvask. Användningsområdena för finalbidragen i tävlingen Miljöinnovation är vida spridda. Men som vanligt är det miljöaspekten hos uppfinningarna som förenar.
I en av glaspaviljongerna i Halmstad stadsbibliotek trängs de 15 uppfinnarna med sina montrar. I dag klockan 12 kommer en av dem att koras som segrare i årets omgång av tävlingen Miljöinnovation. Prissumman är 10 000 kronor men Hans Leghammar, projektledare för tävlingen, tror att äran slår högre hos de tävlande.
- Det främsta vinnaren får är en kvalitetssäkring av sin uppfinning. Projektet är en viktig dörröppnare för innovatörer, säger han.
Det är det tionde året som tävlingen körs. Från första början har huvudsyftet varit att sprida intresse kring uppfinningar som främjar miljön. Ett intresse som ökat ordentligt under de tre senast åren, enligt Hans Leghammar. Och det märks också på uppfinningarna som skickas in som bidrag till tävlingen.
- Det fanns ett intresse redan när vi startade men förr var många av uppfinnarna miljöidealister med tävlingsbidrag som inte var ekonomiskt gångbara. På den tiden fanns det en tro att ett högre pris för en miljövänlig produkt inte spelade någon roll. I dag har innovatörerna tagit hänsyn både till miljö och ekonomi.
- Och det är kul att vi kan presentera en sådan bredd med både enklare och avancerade innovationer.
Ska vara enkelt att göra rätt
Håkan Mattsson från Eskilstuna har med sig en prototyp på behållaren som ska förenkla hanteringen av kompostavfall. Han tröttnade en dag på potatisskalen som stoppade flödet i hans köksvask.
- Redan vid skalning ser man till att avfallet hamnar i behållaren, som sedan töms i hinken för kompostavfall. Det ska vara enkelt att göra rätt.
I ett rosaskimrande sken står Sylvain Dubé från Borås. Han har utvecklat ett energisnålt belysningssystem för växthus. Dioderna i hans uppfinning avger mindre spillvärme än traditionell växthusbelysning. Och ljuset kan regleras så att växterna mår så bra som möjligt. Med ursprung i kanadensiska Quebec kan han se en tydlig skillnad i miljöattityd på de två sidorna av Atlanten.
- Tävlingen signalerar att vi arbetar mot ett stort problem. I Amerika har man precis börjat tänka på miljön. Där hade det aldrig gått tävla med miljöuppfinningar. Här i Sverige är miljötänket redan etablerat.