Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Miljöfarliga vraket sanerat på 175 000 liter olja

Skytteren utanför Måseskär har kallats för Sveriges miljöfarligaste vrak.
Efter flera års arbete med sanering kan vraket nu kanske slippa den titeln – efter att 175 000 liter olja plockats upp till ytan.

I mörkret, 74 meter under vattenytan, har Skytteren vilat som en tickande miljöbomb. Efter att ha sjunkit till havets botten under andra världskriget har det kallats för Sveriges miljöfarligaste vrak.

GP har tidigare skrivit om fartygets historia, och arbetet med att skydda Bohusläns unika skärgård som har pågått under flera år. Nu är det till slut färdigt.

Olja kan inte längre läcka ut i havet

Totalt har 175 000 liter olja och oljeblandat vatten plockats upp. Saneringsarbetet har skett med hjälp av dykare och undervattensrobot.

– Det känns så klart jättebra att vi har lyckats ta upp all den här mängden olja, så att den inte kommer läcka ut i havet i slutändan, säger Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, till P4 Väst.

Han har jobbat med vraket under flera års tid. Totalt har arbetsfartyget varit ute vid vrakplatsen i nästan 40 dagar uppskattar han, även om det inte innebär 40 dagars effektivt arbete.

– Det har varit extremt dåligt väder, med mycket vind och höga vågor, som har gjort att de inte kunnat dyka. Nu i april hade de möjlighet att kunna slutföra arbetet.

Lämnas till förbränning och energiåtervinning

Den stora mängden olja som funnits i Skytteren utgör inte längre en fara för havsmiljön, men oljan kommer heller inte att användas till något avancerat.

– Den är oftast skadad på ett eller annat sätt, av saltvattnet eller att det finns annat vatten i den, så man lämnar oljan till förbränning och energiåtervinning, säger Fredrik Lindgren till P4 Väst.

Sex spökgarn har plockats upp

I samband med saneringsarbetet har inte bara olja plockats upp, utan också så kallade spökgarn. Det handlar om fiskeredskap som gått förlorade till havs, blivit kvar på botten och fångat fiskar och andra djur utan att fångsten kommit till någon egentlig nytta.

Sex spökgarn, som totalt mäter 120–180 meter, har plockats upp från havet kring Skytteren uppger Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Nu undersöks ett av Västkustens största miljöhot

LÄS OCKSÅ: Stefan samlar tonvis med skräp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.