Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Miljödomstolen säger nej till återvinningscentral

Turerna kring den planerade återvinningscentralen i Bolsheden rullar vidare. Nu avvisar miljödomstolen miljö- och hälsoskyddsnämndens överklagande.

Kungsbacka kommun har försökt bygga en ny återvinningscentral i de nordvästra kommundelarna i över tio år.

För två år sedan beslutade tekniska nämnden att återvinningscentralen skulle ligga öster om väg 158 i Bolsheden i Släp. Miljö- och hälsoskydd godkände återvinningscentralen men boende i områden överklagade beslutet till länsstyrelsen – som gav dem rätt.

Enligt länsstyrelsen var en annan plats i Bolshedens industriområde, som tidigare presenterats, mer lämplig eftersom den innebar mindre störningar för de boende.

Miljö- och hälsa överklagade då till miljödomstolen.

De krävde att länsstyrelsens beslut skulle upphävas eftersom alternativet i industriområdet inte längre finns. Marken är nämligen såld till ett privat företag.

Miljödomstolen anser att länsstyrelsens beslut inte är till nackdel för de kommunala miljöskyddsintressen som nämnden ska bevaka. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har därför inte rätt att överklaga länsstyrelsens beslut.

Vad som kommer att hända nu är oklart. Enligt Niklas Mattsson (KD), vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, ska politikerna diskutera domen i dag.

– Vi får se hur vi ska gå vidare. Har vi inte rätt att överklaga kanske man måste börja om från början och hitta en helt ny plats för återvinningsstationen, säger han.