Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Militanta nazister patrullerade simhall norr om Göteborg

I lördags klev fem personer från Nordiska motståndsrörelsen in på badhuset Oasen i Kungälv. De agerade medborgargarde och hyllas nu på partitidningens hemsida. Men personalen på badet är illa berörd.

De fem medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) väckte till en början ingen nämnvärd uppmärksamhet när de i lördags gick in på badhuset Oasen i Kungälv.

– De betalade inträde som vilka gäster som helst, säger Magnus Gyllestad som är kommunchef i Kungälv.

Under måndagsmorgonen har han och flera andra ansvariga på kommunen suttit i möte för att diskutera det som hände sedan.

– Väl inne i badhuset tog de efter ett tag på sig tröjor med tryck om att de utgjorde trygghetsvärdar. De var där under permanent uppsikt av vår personal, som frågade vad de höll på med, säger Magnus Gyllestad.

När personalen närmade sig, fick de till svar att personerna tillhörde NMR. Enligt Magnus Gyllestad tvingades personalen in i en diskussion med männen som ledde till att klungan att lämnade lokalen.

Här går dock versionerna isär mellan badhusets enhetschef och kommunchefen.

Badhusets enhetschef Krisztian Borbély har i en intervju med GT sagt att personalen visserligen frågade vilka männen var, men inte förstod svaret och att männen efter en stund gick i väg självmant. När Krisztian Borbély konfronteras med de olika versionerna av personalens agerande, förklarar han det med att det går att beskriva händelsen på olika sätt.

– Jag och kommunchefen har uttryckt oss olika. Sen är det svårt att veta exakt vad som hände eftersom ingen av oss var där, säger han.

På NMR:s partitidnings hemsida förklarar organisationen sin aktion med att man vill stävja trakasserier mot nordiska kvinnor i badhus.

– Det är oerhört problematiskt när vi har personer som utger sig för att vara utbildad personal eller agerar privata vakter. Som jag förstått har det varit en mycket obehaglig känsla i det här för personalen, säger Magnus Gyllestad.

Magnus Gyllestad känner inte till att någon av gästerna skulle ha reagerat vid incidenten.

– Men jag var ju inte där, så jag kan inte svara säkert, säger han.

Han har ingen kännedom om att liknande händelser skulle ha inträffat tidigare. Däremot finns det flera aktiva nazister i kommunen.

– Samtidigt har vi en positiv trend vad gäller trygghet i Kungälv och vi har jobbat mot förekomsten av nazism i 20 år nu, säger Magnus Gyllestad.

FAKTA: Nordiska motståndsrörelsen

• Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är en organisation som finns i Sverige, Finland och Norge.

• Den svenska grenen brukar även kallas Svenska motståndsrörelsen.

• SMR bildades 1997 och leddes fram tills 2015 av Klas Lund som dömts för både rån och för att ha sparkat ihjäl en man i Nynäshamn.

• Enligt SMR finns en judisk världskonspiration och organisationen lägger även stor vikt vid rasbiologi.

• Grupperingen styrs av en ledare som delar ut strikta order.

Källa: Expo