Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Så får vi inte göra, vi har gjort fel där", sa regementets HR-chef till P4 Skaraborg. Bild: Pontus Lundahl/TT

Militär blunder när ny chef skulle rekryteras

Skaraborgs regemente publicerade en jobbannons via Arbetsförmedlingen eftersom de behövde en ny chef till Garnisonsavdelningen – frågan är om de sökande fick en ärlig chans?
I ett textstycke som någon glömde radera framgår att en viss person redan var påtänkt för tjänsten.

Garnisonsenheten vid Skaraborgs regemente består av fem delar och ansvarar bland annat för verksamheten vid ett antal skjutfält. För en tid sedan behövde de en ny chef och publicerade en jobbannons hos Arbetsförmedlingens platsbank.

Ett textstycke inom parentes, som någon glömt radera, skvallrar dock om att arbetsgivaren redan hade en viss person i åtanke, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera. Under mellanrubriken "meriterande", efter stycket för "kvalifikationer", stod det:

"Erfarenhet från personalledande befattning och dokumenterat goda ledaregenskaper (Här saknar [namn] den tydliga erfarenheten varför jag tycker den bör flyttas till meriterande)"

Bild: Skärmdump Arbetsförmedlingen
Bild: Skärmdump Arbetsförmedlingen

Lagen om offentlig anställning styr

Marcus Rönnqvist är HR-chef på Skaraborgs regemente. Han säger till P4 Skaraborg att de utreder vad som har hänt.

– När man rekryterar till statlig anställning ska man ju förhålla sig till förtjänst och skicklighet. Och här kan man ju tolka det som att man hade en individ i åtanke, säger Marcus Rönnqvist och fortsätter:

– När vi har uppmärksammat det har vi avbrutit rekryteringen helt och hållet. Så får vi inte göra, vi har gjort fel där.

Anställningsförordningen säger att anställningar i det offentliga måste utannonseras. Lagen om offentlig anställning, LOA, stipulerar därutöver att förtjänst och skicklighet ska styra vem som får jobb inom offentlig sektor, som Marcus Rönnqvist påpekar.

Enligt Erik Mägi, doktorand i civilrätt vid Göteborgs Universitet, är det nödvändigtvis inget brott i sig att anpassa en annonstext med en viss person i åtanke. Frågan är vad syftet är.

– Om det finns två kandidater och man vill ha den ena, trots att den inte är objektivt bäst lämpad, då försöker man ju kringgå LOA och följer inte heller regeringsformens portalparagraf om saklighet och opartiskhet, säger han.

GP söker Försvarsmakten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.