Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mikroorganismer bryter ner avloppet

För ekobönderna Carl-Olof och Tarja Samuelsson är det viktigt att tänka på nästa generation. Därför var det naturligt att skaffa ett biologiskt reningsverk.

Bakom ladugården står två stora runda blomrabatter. Vid första anblicken anar man inte att det är ett biologiskt reningsverk som döljer sig i växligheten. I stora tankar som grävs ner under marken samlas avloppsvatten först i en syrefattig miljö, där slammet rötas genom att mikroorganismer, som kommer naturligt med avloppsvattnet, bryter ner det. När vattnet är tillräckligt nedbrutet förs det vidare in i tank med vattenlevande växter och bioblock som bildar en bio­aktiv yta där mikroorganismerna och växternas rötter fortsätter att rena vatten på naturens egna sätt.
– Resultatet ska vara så rent som det vatten som rinner i en tjugo kilometer lång skogsbäck, säger Carl-Olof Samuelsson.

Det hela började 2013 efter att kommunen inventerat avloppen vid fastigheterna kring Romesjön. Samuelssons hade börjat se sig omkring efter alternativ men insåg snart att det var svårt att välja och sätta sig in i alla system särskilt om de ville ha ett miljövänligt system.

Tillsammans med LRF Romelanda drog de igång en studiecirkel för bönderna i området och bjöd in olika leverantörer som fick visa upp de olika systemen.
– Vi ville att alla skulle få förståelse för de olika systemen, säger Carlo-Olof Samuelsson.
Efter en studieresa till de två leverantörer som de rankat bäst fastnade Samuelssons för ett biologiskt reningsverk från Alnarp i Skåne.

Tarja Samuelsson brinner extra mycket för just miljövänliga alternativ. Och som bönder på landet känns det viktigt för dem båda.
– Som bonde ligger det i blodet, man vill förvalta något till kommande generationer. Man ska inte stjäla av naturen utan att ge något tillbaka, säger Carl-Olof Samuelsson.

Dyröds gård har med tiden blivit återförsäljare av biologiska reningsverk och försörjer sig även på köttkor, stuguthyrning och flistillverkning. I dagarna har de satt upp solpaneler på taket. Så nu är de självförsörjande på el.
– Ekogrejen kom med mig, jag är uppvuxen i en förort och hade väl en idyllisk bild av bönder som lever på sina gårdar, säger Tarja Samuelsson och skrattar.
– Men vi är inte fanatiker utan lever som vanligt utan att välja bort något. Jag köper hellre på loppis än att köpa nytt och skurar med såpa. Om jag kan välja bort kemikalier så gör jag det, men vi kör diskmaskin och tvättmaskin som vanligt. Vårt bioreningsverk är inte känsligare bara för att det bygger på naturliga processer, snarare tvärtom. Det har en fenomenal förmåga att ta hand om både medicinrester och hormoner vilket var en av anledningarna till att vi valde detta.