Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mikaels mål: Julmat till behövande familjer

För ekonomiskt utsatta människor kan julen vara en tuff tid – liksom för de som kanske firar i ensamhet. Därför samlar Mikael Liljeroth in pengar till behövande för tredje året i rad. – Jag har alltid varit en människa som vill hjälpa andra, säger han.

Sommaren 2015 befann sig Mikael, 47, på botten. Han var stressad, hade högt blodtryck och privatekonomin var allt annat än okej. Men istället för att bara se det mörka i situationen ville han hjälpa andra, vilket Lerums Tidning rapporterat om.

​– Med den dåliga ekonomin jag hade så tänkte jag att det måste finnas andra som också har det dåligt. Och julen är en tid som för många medför ångest. Jag fick en känsla av att nu vill jag vara med och bidra till att andra ska få det bättre, säger Mikael till GP.

Han grundade organisationen Gåvan Sverige, som just nu finns i Lerum och Alingsås, och detta blev hans platform för att hjälpa andra.

​– Jag har svårt att inte driva saker och engagera mig. Förhoppningen är att vi i framtiden kan bli ett riksförbund som verkar i kommuner över hela Sverige, säger Mikael Liljeroth.

Organisationen har flera insamlingar, bland annat sommargåvan och fattiggåvan och när det lackar mot jul samlar föreningen in pengar som i sin tur omvandlas till presentkort på ICA Kvantum. Dessa delas sedan ut till behövande som anmält sig. 

"Det lilla ger så mycket"

Förra julen hjälpte organisationen 33 familjer, vilket innebär över 90 personer. I år är målet det dubbla.

​– Vi behöver få en 100 000 kronor för att klara alla förfrågningar vi fått i Lerum, och runt 60 000 kronor i Alingsås. Vi får mycket hjälp av invånarna.

Vad får du för reaktioner?
– Jag har alltid varit en människa som vill hjälpa andra. Det ger mig en kick att fortsätta. Folk blir genuint tacksamma. Det är en ärlighet som kommer fram som man normalt inte ser så ofta. Folk är så utsatta i den situationen, och de blir glada för så lite. Det lilla extra ger oerhört så mycket och det är väldigt glädjande att se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.