Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Gabriel fick en lillasyster blev hans mamma Mikaela Björkman förändrad. Nu har hon gett ut en barnbok om det hon var med om, förlossningsdepression. Bild: Carin Jacobsson

Mikaelas depression gav liv till barnboken

Mikaela Björkman i Stenungsund drabbades av en förlossningsdepression då hon hade fött sin dotter. Nu har hon gett ut en bok där hon på ett rakt och enkelt sätt beskriver för barn hur det kan påverka en familj.

Då Mikaela Björkman fick en förlossningsdepression ville hon förklara för sin son Gabriel varför hon var irriterad och trött. Det fanns ingen bok som hon kunde läsa tillsammans med sonen, som då var 1,5 år.
– Det fanns bara böcker för lite äldre barn, så jag bestämde mig för att skriva själv. Jag visste vad jag ville förklara för honom, säger hon.
Det var inget särskilt som Mikaela ville se på tv i höstas, så då fick hon tid att skriva boken "Älskade dumma lillebror".

Vid sidan om jobbet som barnmorska har Mikaela Björkman tidigare skrivit två romaner, så skrivandet kändes rätt. Hon var väl påläst eftersom hon under sin utbildning skrev en D-uppsats om förlossningsdepressioner.
– Ett förlag som tidigare har gett ut en av mina böcker nappade på min idé och jag fick kontakt med Monica Håkansson, som har illustrerat boken.

Den vänder sig till barn i åldern 3-6 år, men det är en bok som föräldrar och barn läser tillsammans. Därför finns ord som psykolog och förlossningsdepression med. Dottern Evelina, som nyss har fyllt ett år, kan när hon blir lite äldre också läsa boken tillsammans med mamma.
– När jag var i vecka elva fick jag en hjärtinfarkt och jag tror det var orsaken till min förlossningsdepression. Jag minns inte mycket från tiden efter infarkten, men då Evelina föddes hade jag svårt att ta henne till mig. Jag höll henne för att jag skulle, men det var som om hon inte var vår dotter.

Ganska snart efter förlossningen ville Mikaela Björkman åka hem och första tiden gick det ganska bra. Men då Mikaelas man Robert började arbeta efter ett par veckor blev det jobbigt.
– Jag ville inte vara ensam hemma, så jag ringde Robert flera gånger om dagen och undrade när han skulle komma hem. När han kom räckte jag bara över Evelina. Men efter ett tag kände jag att något var fel med mig, så jag sökte hjälp.
Hon fick genom barnavårdscentralen kontakt med psykolog och läkare. Med samtal och medicinering tar hon sig nu successivt ur depressionen och har börjat tänka framåt.
– Min dröm är att jobba både som barnmorska och författare. Jag jobbar natt på gyn-akuten så då får jag lediga dagar då jag kan skriva.