Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lejla Oraovcanin, 16, är äldsta barnet i familjen Oraovcanin. Hon går på gymnasiet och läser ett naturvetenskapligt program. Hon hoppas att familjen får stanna i Sverige och drömmer själv om att kunna utbilda sig till läkare. Bild: Mia Höglund
Lejla Oraovcanin, 16, är äldsta barnet i familjen Oraovcanin. Hon går på gymnasiet och läser ett naturvetenskapligt program. Hon hoppas att familjen får stanna i Sverige och drömmer själv om att kunna utbilda sig till läkare. Bild: Mia Höglund

Migrationsverket: ”Familjen måste åka hem”

I nio år har barnen i familjen Oraovcanin gått i svensk skola och deras föräldrar har köpt en egen bostad. Men familjen måste utvisas till Serbien, enligt Migrationsverket och domstolen. Nu får de dock stanna – men bara en extra månad.

Familjen Oraovcanin kom till Sverige för nio år sedan men fick efter en längre process veta att de inte får stanna i landet. Trots att föräldrarna har arbetat och köpt ett hus och trots att barnen har gått i skolan här under en stor del av sina liv.

Det enligt beslut fattat av Migrationsverket och förvaltningsrätten i Malmö.

– Vi har sparat mycket pengar för att kunna köpa ett hus, vi har byggt vårt liv i Sverige, mina barn har gått i skolan här, de har sina vänner här och sedan är det som att allt bara kastas på tippen, har Fatmir Oraovcanin, pappan i familjen, sagt till GP.

LÄS MER: Efter nio år i Sverige – nu ska familjen utvisas

Anledningen till att familjen inte får ett permanent uppehållstillstånd, alternativt förlängt arbetstillstånd eller uppehållstillstånd, är Fatmir Oraovcanins ursprungliga tillstånd för att arbeta i Sverige.

– Man har inte uppfyllt kraven för det här arbetstillståndet, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.
Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket. Bild: Tomislav Stjepic

Kraven som inte har uppföljts är följande:

• Arbetsgivaren har inte annonserat ut tjänsten på ett korrekt sätt

• Lönen har under en period inte varit kollektivavtalsenlig

• Fatmir har inte haft semesterförmåner i enlighet med semesterlagen

– Det har i praktiken inte varit någon del som har varit uppfylld. Hade kraven varit uppfyllda, hade man fått rätt lön, semester och hade tjänsten utlysts på rätt sätt, då hade familjen haft ett permanent uppehållstillstånd i dag, säger Fredrik Bengtsson.

Han säger att man har ett eget ansvar att säkerställa att kriterierna i ens uppehållstillstånd är uppfyllda.

– När man beviljas ett uppehållstillstånd för att arbeta lämnar man in ett arbetserbjudande till Migrationsverket. I det står det vilken lön man ska få. Om man då under ett och ett halvt år får flera tusen kronor mindre i lön än man faktiskt har sagt och som tillståndet är grundat på, då tycker jag nog att man har ett stort eget ansvar.

Men om arbetsgivaren inte har annonserat på rätt sätt, betalat ut rätt lön. Varför straffas arbetstagaren, med familj?

– Den här aspekten har lyfts flera gånger när det kommer till den här typen av ärende, att det är den svaga parten som råkar illa ut. Det kan man tycka olika om, men det är så lagstiftningen är skriven och varken vi eller domstolen kan göra en egen tolkning av eller ändra lagstiftning, säger Fredrik Bengtsson och tillägger:

– Vill man ändra det från politiskt håll är det däremot ganska lätt gjort.

Får stanna en månad till

Under onsdagen har dock familjen nåtts av ett nytt besked: de får stanna. Men bara en extra månad.

Familjens advokat Branislav Despotovic förklarar att de har fått ett mejl från Migrationsverket om att man förlänger tidsfristen med en månad.

Han tolkar det som att familjen kan stanna en månad utöver den månad som de redan har fått på sig att lämna landet, alltså två månader sammanlagt.

Enligt Fredrik Bengtsson vid Migrationsverket är det domstolens beslut som gäller.

– Domstolen har sagt att familjen inte har rätt att vara i Sverige. Det innebär att de måste åka hem, man kan inte välja om man ska följa ett beslut från svensk domstol eller inte, säger han.

Han poängterar också att familjen kan behålla sitt hus i Alingsås och att de inte är förbjudna från att återvända till Sverige, utan att de kan söka nytt uppehållstillstånd från Serbien.

LÄS ÄVEN: Förvarets personal slår larm: inget skydd när smittad flyttas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.