Riksdagsledamoten Michael Svensson (M) fick betalt för resor han inte gjort. Nu lämnar han politiken.
Riksdagsledamoten Michael Svensson (M) fick betalt för resor han inte gjort. Nu lämnar han politiken. Bild: Håkan Bergström

Michael Svensson (M) lämnar politiken efter avslöjanden

Riksdagsledamoten Michael Svensson (M) från Falkenberg lämnar politiken efter att Aftonbladet avslöjat att han har tagit ut reseersättningar för resor i Sverige, trots att han vid tidpunkten varit utomlands.
– Jag har inget att skämmas för, säger Michael Svensson till Hallands Nyheter.

ANNONS
|

Tidningen Aftonbladet har, efter att ha granskat Michael Svenssons reseräkningar, kunnat visa att riksdagsledamoten fått cirka 15 000 kronor för bilresor i Sverige. Resor som han omöjligen kan ha gjort eftersom han befunnit sig utomlands eller på annan ort i Sverige under de aktuella datumen.

I slutet av december till mitten av januari var Svensson på en privat resa i Sydostasien, där postade han inlägg på Facebook den 31 december hur det var där och 13 januari att han var på väg hem.

Samtidigt hade han satt upp en rad körsträckor i Sverige. Han påstod sig bland annat ha kört 1 040 kilometer mellan Falkenberg och Stockholm tur och retur. Han uppgav även att han kört tur och retur till Göteborg, Jönköping och Borås – när han egentligen var i Asien.

ANNONS

LÄS MER: M-politiker fick betalt för påstådda resor

Efter avslöjandet har Michael Svensson korrigerat de felaktiga uppgifterna, och bett om förlåtelse. Men under ett möte med Moderaternas kretsstyrelse och den tilltänkta fullmäktigegruppen i Falkenberg meddelade Michael Svensson att han drar sig tillbaka från politiken.

– Jag har kommit fram till att jag gör mer skada än nytta för mitt parti som jag varit medlem i sedan 1970-talet, sa Michael Svensson till Hallands Nyheter efter att mötet avslutats, och fortsatte:

– Jag går med rak rygg. Jag har rättat till mina fel och har inget att skämmas för.

"Slarv"

De felaktiga uppgifter som lett fram till att reseersättningen betalats ut har Michael Svensson beskrivit som slarv, då han redovisat sina bilresor långt i efterhand.

LÄS MER:Michael Svensson: "Mänskligt att fela"

Enligt Aftonbladets granskning lät Michael Svensson också sin flickvän bo gratis i en lägenhet som han hyrde tillsammans med en annan riksdagsledamot i Almedalen under 2017 och 2018. Michael Svensson har efter publiceringen kontaktat Riksdagsförvaltningen, och det ska dras av från hans kommande arvode. Han har förklarat det hela med att han missat det.

Nöjd med utgången

Tjugo moderater närvarade på mötet när Michael Svensson gav sitt besked. En av dem var Falkenbergs kommunalråd Claës L Ljung, som var nöjd med utgången.

ANNONS

– Det var det enda raka. Jag sa till Michael att jag tyckte att han tagit ett modigt och korrekt beslut. Det ska han ha en eloge för, tycker jag, säger Claes L Ljung till Hallands Nyheter.

Michael Svensson var en av Moderaternas kandidater till kommunvalet i Falkenberg. Valsedlarna är spikade, och effekten av Michael Svenssons tillbakadragna kandidatur blir att eventuella personkryss blir ogiltiga.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS