Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Micaelas barn, Isabella och Charlie var i behov av Alvedon, så Micaela tog till Facebook för att få hjälp.  Bild: Privat
Micaelas barn, Isabella och Charlie var i behov av Alvedon, så Micaela tog till Facebook för att få hjälp. Bild: Privat

Micaela tvingas efterlysa medicin till sina barn – efter folks hamstring

När Micaela Wallgren inte fick tag på smärtlindrande medicin till sitt sjuka barn, Isabella, lade hon ut en efterlysning på Facebook, tillsammans med en uppmaning att inte köpa onödigt mycket medicin. Responsen blev stor, samtidigt som apoteksanställda larmar om att lagren börjar sina.
– Vi har ingenting och det finns inte att beställa, säger en apoteksanställd.

"Att som mamma behöva söka efter medicin på sociala medier, eftersom det är slut i varenda affär i Falköping gör mig väldigt ledsen", skrev Micaela Wallgren från Falköping i ett meddelade som hon la ut tillsammans med en bild på sitt två år gamla barn på Facebook i veckan.

– Min mamma hade sökt överallt. På Willys, Ica, Coop, bensinmackar och apotek. Jag ville bara ha Alvedon till mina barn, säger Micaela Wallgren och berättar att hon då bestämde sig för att göra en efterlysning på Facebook.

Hundratals meddelanden

Hon hade förväntat sig att någon från Falköping kanske skulle höra av sig, responsen blev större än så.

– Jag måste ha fått hundratals meddelanden från människor som erbjuder sig att skicka medicin.

Inlägget var menat som en uppmaning till människor att tänka efter en extra gång innan de köper onödiga mängder medicin – efter coronavirusets spridning i landet har hyllor i allt från matbutiker till apotek gapat tomma.

Micaela Wallgren befinner sig sen några dagar i en egenvald karantän tillsammans med sin sambo och deras två barn – en förkylning har gått runt i familjen och de tar det säkra före det osäkra. Men även fast responsen på hennes Facebook-inlägg blev så pass stor, så löste sig det sig utan någon utomståendes hjälp.

– Vi hittade ett apotek vars hemsida sa att de hade fjorton paket Alvedon kvar. När min mamma kom dit var det bara fyra paket kvar – hon tog två.

LÄS MER: Nu applåderar göteborgarna sin sjukvårdspersonal

"Vi har inte så det räcker, tyvärr"

"Är handspriten slut?" hörs någon fråga i bakgrunden när luren lyfts på en av Apoteksgruppens apotek i Göteborg. Frågan är inte unik – handsprit och ansiktsmasker var några av de första produkterna som folk såg till att köpa på sig och det ledde i sin tur till en andrahandsmarknad online, där priserna trissades upp rejält. Till slut stoppade säljssajter som Tradera och Blocket all försäljning av handsprit och munskydd för att förhindra bunkring och skenande priser i coronaviruset spår.

">
– Jag måste ha fått hundratals meddelanden från människor som erbjuder sig att skicka medicin, säger Micaela Wallgren. Bild: Privat
– Jag måste ha fått hundratals meddelanden från människor som erbjuder sig att skicka medicin, säger Micaela Wallgren. Bild: Privat

– Även halstabletter, antiinflammatoriskt nässpray, ansiktsmasker och handskar, vi har ingenting och det finns inte att beställa, säger den apoteksanställda som inte vill uppge sitt namn.

– Smärtstillande tog slut i fredags, vi hoppas att vi får nytt denna veckan.

Hur reagerar de som kommer in och inte kan köpa produkterna du nämnde?

– De blir mycket oroliga och säger att de inte har något hemma. Jag förklarar att vi kommer att få in nytt, men de tror mig inte.

"Logistikkedjan har svårt att hänga med"

Anna Bergstedt, kommunikationschef på Apoteksgruppen, skriver i ett mejl till GP att de "ser ingen brist av receptfria läkemedel men däremot har logistikkedjan svårt att hänga med då volymerna ökat snabbare än den kapacitet som finns att få ut varorna. Detta göra att människor som verkligen behöver produkterna riskerar att bli utan. Vi vill därför be alla att tänka på sina medmänniskor och köpa det man behöver här och nu."

På frågan om försäljningssiffror skriver de:

"Gällande receptfria läkemedel så ser vi en ganska stor ökning jämfört med föregående år, och det beror på att många har börjat köpa på sig fler produkter än man behöver i dagsläget. Vi ser en ökning av anti-virus förskrivna läkemedel från mars 2019 jämfört med mars 2020. Dock har försäljningen ökat från väldigt låga volymer. När det kommer till förskrivna värk-produkter från mars 2019 jämfört med mars 2020 ser vi en ökning men inte alls lika stor som anti-virus förskrivna läkemedel."

"En kraftig försäljningsökning av anti-viruspreparat"

ICA:s pressansvariga, Mats Mehlberg, skriver i ett mejl att Apotek Hjärtat i år har ”sålt mer handsprit än under hela 2019”. De kan även konstatera ”en kraftig försäljningsökning av anti-viruspreparat och preparat mot värk- och feber under de senaste veckorna jämfört med samma period 2019”.

"Värk- och febernedsättande preparat finns i lager och fylls på i våra apotek regelbundet. Det kan uppstå brist av enskilda märken men det finns i de allra flesta fall likvärdiga produkter av något annat märke så vi bedömer risken som liten att någon som behöver värk- och febernedsättande preparat i dagsläget inte kan få tag i det." Skriver Mats Mehlberg, som även meddelar att handspriten idag är helt slut.

"Men vi har nya leveranser på väg. Handsprit ska framför allt användas då det inte finns tillgång till tvål och vatten. Att tvätta händerna i varmt vatten med tvål i ca 30 sekunder är det bästa skyddet mot virussmitta."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.