Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Meteorologen varnar – då blir det halka

Under veckan blev det officiellt höst, på meteorologiskt språk. Regn och rusk har svept över Västsverige med stormsteg och snart väntas halka.
– Jag vill uppmana alla till att ta det lugnt i trafiken, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Under torsdagen har lätta regndroppar och hårda vindar dragit över västkusten. Till kvällen väntas himlen klarna upp, men enligt Therese Fougman, meteorolog på SMHI, är hösten här för att stanna.

– Under den senaste veckan blev det meteorologisk höst. Det innebär att dygnets medeltemperatur varit under tio grader fem dagar i sträck. Vissa år kommer det väldigt sent, säger hon.

För att vara inne i november har västsvenskarna en mild temperatur, som ligger på sju till tio grader. Till helgen varvas vädret med både sol och blåst.

LÄS MER: SMHI varnar för snö och hårda vindar

Kan bli ordentligt halt

– Men det kommer även passera lite regnskurar under lördag och söndag. Temperaturen ser ut att krypa ned till nollstrecket på söndag kväll, vilket kan innebära att regnet fryser och att det blir ordentligt halt på sina ställen.

Therese Fougman uppmanar därför alla till att ta det extra lugnt i trafiken de kommande dagarna. Redan under torsdagen har några trafikolyckor inträffat runt om i väst.

– Trots att lufttemperaturen varit fem plusgrader har det ändå varit halt eftersom vägarna var blöta från regnet i går. Temperaturen sjunker även snabbare närmast marken. Jag tycker man ska ta den där extra kvarten för att undvika stress och olyckor, säger hon.

LÄS MER: Här lyser himlen upp av norrsken – i Ale

Rosa himmel: ”Solen tittade över horisonten”

De som befann sig i Göteborg under torsdagsmorgonen lade kanske märke till himlen som var knallrosa, innan regnet bröt ut. Therese Fougman förklarar att det bland annat beror på hur solen var positionerad.

– Molnen som ligger över oss kommer västerifrån, och solen tittade över horisonten i öster. När solen står så lågt hittar den upp bland molnen och vi ser ett spektrum med olika färger. Ljuset har lång väg att färdas genom atmosfären och bryts upp i vattendroppar och partiklar, och det blåa ljuset bryts bort och kvar finns de röda tonerna.

"Det blåa ljuset bryts bort och kvar finns de röda tonerna”, säger Therese Fougman om Göteborgshimlen under torsdagsmorgonen. Bild: Läsarbild
"Det blåa ljuset bryts bort och kvar finns de röda tonerna”, säger Therese Fougman om Göteborgshimlen under torsdagsmorgonen. Bild: Läsarbild

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.