Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Foreca/Jakob Simonsson
Bild: Foreca/Jakob Simonsson

Meteorologen svarade på dina frågor

Stormen Knud är på väg in mot Västsverige med full fart. Det råder kuling på Skagerrak och meteorologerna räknar med att det kommer börja blåsa på rejält kring lunchtid. Här för att svara på dina frågor om Stormen har vi Ian Engblom och Ingrid Eronn, meteorologer på Foreca.

Under fredagen svarar Forecas meteorologer på GP-läsarnas frågor. Och redan på förmiddagen kom många frågor in från läsare som undrade över hur stormen Knud skulle påverka Göteborg och Västsverige.

Jen undrade om det finns några indikationer på vilka områden som kommer drabbas värst.

– Det är svårt att säga en exakt punkt, som det ser ut nu i prognosen drabbas hela västkusten, kanske något lugnare i södra Halland. Vanligen är det väderstationer i den yttre skärgården som uppmäter de högsta vindstyrkorna, svarade Ian Engblom.

Stefan frågade om kommer det bli orkan.

– Nej det väntas inte orkan. I värsta fall kan det bli orkanbyar ute på Skagerack sent i kväll. Det är SMHI som utfärdar de officiella varningarna, skrev Ian Engblom.

Mindre vägnät extra utsatta

Han berättade att det för en klass 3-varning krävs stormbyar på minst 30 m/s i ett tillräckligt stort område över land

– Som prognosen ser ut nu är det inte aktuellt, men det kan ändras snabbt, fortsatte Engblom.

Signaturen Orolig Bilist, som skulle köra till Göteborg från Stockholm under fredagseftermiddagen, undrade hur Knud skulle påverka körningen.

– Om du har ett fordon som lätt fångar vind kommer du nog att märka att det blåser. Trafikverket uppdaterar hela tiden statusen för olika vägsträckor och avstängningar på sin hemsida, så följ med där. Oftast är det det mindre vägnätet med träd nära vägbanan som kan falla ner och blockera som berörs mest, fick Orolig bilist som svar.

Kommer det vara säkert att köra bil från

Johan Alfredsson undrade om han skulle tro på väderlekstjänsterna som säger max 20 m/s på Marstrand.

– Tänk på att det kan vara stor skillnad mellan medelvind och byvind i prognosen, upplyste Ian Engblom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.