Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Meteorologen: "Ser inte högsommarvärmen komma"

Den sista maj förra året var det 30 grader varmt i Göteborg - ett år senare är temperaturen inte ens i närheten av det. Och någon sommarvärme finns inte i sikte. – Det är stor skillnad. Jag ser inte högsommarvärmen komma, säger Maria Jönsson, meteorolog vid Foreca.

Redan första veckan i maj blev det meteorologisk sommar i Västra Götaland. Och i mitten av maj fick vi smaka på högsommarvärme, glass och för vissa kanske ett dopp i havet. Men den senaste veckan har värmen bokstavligen talat varit som bortblåst och prognosen för helgen ser inte ljus ut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag ser inte högsommarvärmen komma, säger Maria Jönsson.

Kulingvindar

Onsdagseftermiddagen bjuder på blåsigt väder, med vindarbyar på upp till 18 meter per sekund, så det gäller att hålla i paraplyet.  Det är så pass starka kulingvindar att SMHI har utfärdat klass 1-varningar längs med Skagerrak, Kattegatt och Södra Östersjön. Men vinden kommer minska redan under natten till torsdagen och under helgen och nationaldagen ser det ut att bli relativt stillsamt.

Ostadigt väder

Under torsdagen ser molnen ut att kunna skingras och solen kan titta fram med temperaturer runt 15 grader. Sen blir vädret troligtvis ostadigt under helgen med ömsom regn och ömsom uppehåll. Temperaturen kan röra sig upp mot 18 grader.

– Men jämför vi med förra året ser det tyvärr svalt ut, säger Maria Jönsson.

En weekend i Rom

Har du möjlighet till en spontan resa i Europa är Rom bästa tipset. Där bjuds det på strålande solsken och 30 graders värme. I övriga Europa ser det ut att bli ostadigt väder med växlande temperaturer enligt SMHI.

– Du som vill ha en varm och solig nationaldag i Sverige söker dig bäst till gränsen mellan Blekinge och Småland. Där kan det bli upp emot 21 grader, säger hon.

LÄS MER: Hit reser svenskarna helst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.