Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Meteorologen: Så blir julvädret

Västsvenskarna bör inte förvänta sig snö på julafton. Enligt prognoserna ser vädret ut att bli något kallare än förra året, dock fortfarande milt. Det förklarar Maria Jönsson som är meteorolog på Foreca.

Nej, det blir ingen vit jul i år heller. Statistiken talar emot snöfall på julafton i Västsverige och av prognoserna att döma blir vädret milt. Enligt Maria Jönsson, meterolog på Foreca, väntas temperaturen landa kring cirka fem plusgrader.

- Vi kan se fram till den 20 december och prognosen säger att det blir milt, säger hon.

Mild jul i hela landet

Och landet överlag ser ut att få en ganska mild jul. I Stockholm, trots rådande snöoväder, kommer temperaturen ligga på mellan en och tre plusgrader. Skåne och Malmö kommer landa på cirka sex plusgrader medan Mora i Dalarna kommer att ha runt två plusgrader. För att hitta den där genuint vita julen behöver vi med andra ord blicka mer norrut – Umeå kan nämligen få så kallt som sex minusgrader.

Vita västsvenska vintrar är ovanligt

Att Västsverige får vita jular är ett ovanligt fenomen. Maria Jönsson berättar att det finns data, insamlad mellan 1931 och 1980, som visar att bara mellan 30 och 40 procent av alla jular fått snöfall under den perioden. Och även om den datan är gammal, ger den ändå en fingervisning på dagens läge. Klimatet blir nämligen bara varmare och varmare på grund av klimatförändringar. Chansen för vita jular framöver kommer därmed också att minska.

Hur stor är chansen att det vänder och att snön kommer ändå?

- Det kan absolut vända på ett dygn, även om det händer sällan. Och vad vi kan se så kommer julafton i år att bli mild, förklarar Maria Jönsson.

Julen 2015 var varmare

Med andra ord bör västsvenskarna inte förvänta sig alldeles för mycket. Julafton lär bli grön eller grå, även i år, precis som förra året. Då var det ännu varmare än vad det förutspås att bli i år. Julen 2015 låg temperaturen nämligen mellan sex och åtta plusgrader.

Dock kan snön komma lite senare. Om vi ser lite framåt, närmare bestämt januari, så kan snön dyka upp då istället. I år fick de vintersugna sin dos med snö andra veckan i januari. Det förekom även små snöfall sporadiskt under hela månaden.

Hur stor är chansen att vi får snö i början av 2017?

- Några prognoser fram tills dess har vi inte, men om vi ser på tidigare år så är chansen god, säger Maria Jönsson.

Säkrare vägar - en fördel vid milt väder

Fördelen med en mild vinter är att vägarna blir säkrare. Enligt Maria Jönsson kommer de västsvenska vägarna inte vara särskilt hala ifall det varma vädret håller i sig. Plusgrader medför att isen håller sig undan och vägarna blir därmed säkrare än under minusgradigt väder.

- Då vädret ser ut att bli milt så kommer risken för halka vara låg i Västsverige, säger Maria Jönsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.