Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Meteorologen: "Det är betydligt kallare än normalt"

Iskylan på grund av de hårda vindarna från Sibirien håller i sig.
– Det är rejält kallt nu, säger meteorologen Ingrid Eronn och konstaterar att det är betydligt kallare än normalt.

Bilar som inte startar, halkolyckor på snötäckta vägar och frysande människor – nu är det vinter i Sverige och kylan är det stora samtalsämnet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Som GP tidigare skrivit är det hårda vindar från Sibirien som dragit in iskylan över Europa. I Västsverige har det varit nedåt 15 minusgrader.

Vi fryser, hur länge ska vi behöva göra det?

– Det får ni fortsätta göra ett tag. Det är fortsatt kallt hela veckan, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca och berättar att det kommer vara fem till tio minusgrader i flera dagar.

– Det är också blåsigt nu i dag (läs onsdag) och sedan kan det vara lite blåsigt fram till helgen. Och i helgen är det inte lika blåsigt men fortsatt kallt, fortsätter Ingrid Eronn.

I och med blåsten känns det som att det är betydligt kallare än vad det egentligen är.

– Är det tio minusgrader och blåser tio meter per sekund, så kommer det kännas som 20 minusgrader, berättade Ingrid Eronn under tisdagen.

Snökaos – men inte i Göteborg

Även om marken i Göteborg ligger bar är det snökaos i många andra delar av landet. På östkusten kan det vara lokalt kraftiga snöbyar som drar in från Östersjön i och med den friska nordostvinden, skriver SMHI. I bland annat Skåne, Östergötland och Stockholm har SMHI utfärdat en klass 1-varning, det vill säga att det är "besvärligt väder", på grund av snöfallet.

Men göteborgarna behöver inte åka så långt för att få se snötäckt mark.

– Det är lite snöbyar i ert område som bildas sydväst om Vänern. Lokalt, norr om Bohuslän, har det fallit en hel del. Här kan det fortsatt vara lite moln och snöbyar.

Kallare än normalt

Trots den senaste tidens kyla har februari totalt sett inte varit kallare än normalt.

– Det beror på att det var väldigt milt i början av februari och nu blev det väldigt kallt så det utjämnar sig, säger Ingrid Eronn och fortsätter:

– Men om man tittar på de senaste dagarna, det väder vi haft, då är det betydligt kallare än normalt. I början var temperaturen över det normala, sedan har det blivit kallt. Om vi tittar på tisdagen så är det mellan sju-åtta grader under det normala så det är rejält kallt nu.

Och det blir inte lite varmare?

– Nej. Eller i början av nästa vecka skulle det möjligen kunna bli någon plusgrad, säger Ingrid Eronn som konstaterar att det gäller att klä sig varmt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.