Mertsi skulle handla med sin familj – förföljdes av personal

När Mertsi Lindeman, 24, och hans familj besökte en affär i Linköping för att handla leksaker till sina barn blev de förföljda av butikspersonalen. Personalen ville att familjen skulle lämna butiken på grund av deras ursprung. – Jag kan inte ens beskriva känslan, det finns inga ord. Det är så respektlöst att det bara skriker om det, säger Mertsi Lindeman.

ANNONS
|

I veckan bestämde sig Mertsi Lindeman,24 år, hans fru och deras två söner för att åka på en liten shoppingtur i Linköping.De besökte först butiken Babya för att handla till sin minsta son, och redan där började personalen följa efter dem. Familjen fortsatte sedan vidare till den närliggande butiken Lekia, och Mertsi Lindeman säger att en person ur personalen följde efter dem även dit.

– Vi har handlat där jätteofta och det är inte första gången det här händer. Men att gå från sin egen butik för att följa efter oss, då tänkte jag att nufår det vara nog.

Mertsi Lindeman valde då att konfrontera kvinnan som följde efter familjen.

ANNONS

– Jag sa snälla kan ni sluta följa efter oss, ni skämmer ut oss för andra. Vi kände oss så utstötta och kränkta, säger han.

Filmade händelsen

Samtidigt som Mertsi konfronterade butiksbiträdettog han upp sin mobilkamera och filmadesituationen. Enligt Mertsi sa personalen att anledningen till att de följde efter hans familj var att"ni romer varit här tidigare och stulit".

– Hon sa då att det var deras rutiner och att "ni, erat folkslag har varit hos oss och tagit med saker under kjolen". Då frågar min fru om hon har sett oss göra det, då får hon till svar av personalen att det kan vara möjligt att vi gjort det utan att de har sett det, säger Mertsi Lindeman.

I videoklippet som spridits på sociala medier hörs hur butiksbiträdetsäger att det är hennes butik och hon som bestämmer, och honkommer följa efter familjen.

– Jag skämdes så mycket samtidigt som jag var så arg och ledsen. Det var flera i butiken, men ingen runt om oss reagerade över hur hon behandlade vår familj, säger Mertsi Lindeman.

Vill inte att andra ska drabbas

Han tycker att personalens beteende är oacceptabelt och menar att det var därför han valde att filma händelsen, för att andra inte ska bli behandlade på samma sätt.

ANNONS

–Jag vill inte att någon annan ska bli utsatt för det här, inte i ett svenskt samhälle. Jag är född och uppvuxen här och ser mig som svensk.

Mertsi är speciellt upprörd över att den fyraårige sonen tvingades uppleva detta, och berättar att det har varit svårt att ge sonen en förklaring till varför de inte kunde köpa leksaker i butiken.

–Min son kom i går kväll och kröp ner under mitt täcke, så frågade han varför vi inte fick handla där? Var det för att de inte gillade oss? Jag brast ut i gråt, men jag sa bara att det inte alls var så, säger Mertsi Lindeman.

Detta ska inte få hända

Thomas Axell är vd för Lekia och beklagar händelsen. Han säger att alla ska känna sig välkomna i Lekias butiker.

–Detta ska inte få hända. Alla ska känna sig välkomna i Lekias butiker och något liknande har inte hänt tidigare, säger Thomas Axell.

Företaget arbetar under samma varumärken men butikerna är fristående. Nu ska tydligare riktlinjer förbutikerna tas fram.

– Vi har tidigare haft ett styrelsemöte angående att ta fram riktlinjer för våra butiker. Vi måste var tydligare mot våra butiker. Alla ska känna sig välkomna, både konsumenter som anställda, säger Thomas Axell.

ANNONS

Företaget har nu varit i kontakt med familjen och även butiken i Linköping.

– Vi vill ha båda sidor av historien, men oavsett vad som sägs är det som skett inte okej, säger Thomas Axell.

Mertsi Lindeman bekräftar att en person från Lekia hört av sig till honom.

– Det var någon som ringde för att höra vad som hänt och frågade om det fanns något det kunde göra. Det jag sa var att hon som följde efter oss inte ska arbeta där mer och att hon ska be om ursäkt. Något sådant här går inte att gottgöra.

ANNONS