Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mer vatten tappas ur åsen

Tunnelbygget genom Hallandsåsen dras med förseningar. För att klara tidsplanen vill Trafikverket kunna öka utflödet av grundvatten ur berget.

Enligt den nuvarande miljödomen får högst 100 liter grundvatten per sekund rinna ut ur berget, räknat som medelvärde per månad. När ett nytt tillstånd behövs 2013 vill Trafikverket kunna öka utsläppet med 50 procent – till 150 liter per sekund.

– Vi bedömer att en ökning från 100 till 150 liter inte medför större skador på naturen eller ökar området med sänkt grundvatten, säger projektets miljöchef StenInge Arnesson till Helsingborgs Dagblad.

Nyttiga erfarenheter

Han betonar samtidigt att planerna ännu är på ett förberedande stadium. Siffran 150 liter per sekund finns med i det underlag som Trafikverket tagit fram inför det samråd om den nya miljödomen som nu inleds. Både myndigheter, markägare och boende på åsen ska få säga sitt innan Trafikverket i höst formulerar sin ansökan till miljödomstolen.

Det östra tunnelröret beräknas bli färdigborrat i sommar. Ulf Angberg, Hallandsåsprojektets informationschef, säger till TT att erfarenheterna härifrån blir till stor nytta när man våren 2011 börjar borra det parallella, västra tunnelröret.

– I känsliga områden kommer vi inte att ta ut mer grundvatten. Att vi har ett tunnelrör klart betyder också att vi får andra behandlingsmöjligheter i det västra röret, säger han.

Höjd takt

Men han medger samtidigt att borrningen av det östra röret tagit längre tid än beräknat och att tidspressen spelar in när man vill öka vattenuttaget för att på så sätt kunna gå fortare fram. Tunnelborren Åsa befinner sig fortfarande i den sprickiga Möllebackzonen, som inneburit ständiga stopp för förstärkningsarbeten. Den här veckan beräknas borren ändå nå fram till den del av zonen som förberetts genom frysning och därmed hoppas tunnelbyggarna kunna höja takten i arbetet.

Den nuvarande miljödomen för tunnelbygget löper ut i juli 2013, men bygget beräknas inte bli klart förrän 2015.