Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Meddelandet före mordet: "Match en mot en"

"Kom hit nu jag lovar dig vi kommer ta en match en mot en kom ;)". Så skrev den 19-årige mannen till 22-åringen bara en kort stund innan de sågs. Och på väg till mötet fångades den yngre mannen på bild av en övervakningskamera - när han höll i en kniv. Mötet blev 22-åringens död. Med flera knivhugg höggs han till döds och lämnades i ett skogsparti. Nu ställs den mordmisstänkte mannen inför rätta.

På morgonen den femte februari i år hittade en hundägare en död person i ett skogsparti intill en gångväg vid Skulltorpsskolan i Partille. Offret var en 22-årig man som hade fått ta emot flera knivhugg mot kroppen.

Ganska snart hämtade polisen in en 19-årig man misstänkt för att ligga bakom mordet. De två unga männen hade varit kraftigt oense, vilket bland annats synts på diskussioner i sociala medier.
– Det har förekommit ett par handgemäng mellan de två killarna även tidigare. Det är, enligt min uppfattning, en pågående konflikt som ligger bakom brottet, sa kammaråklagare Jim Westerberg i samband med att stämningsansökan lämnades in.

LÄS MER: Partillemordet: Skulle göra upp - man mot man 

"Man mot man"

Och i meddelanden som skickades mellan de två männen under morddagen framgår att de bestämt att de skulle träffas för att göra upp:

"Kom hit nu jag lovar dig vi kommer ta en match en mot en kom ;)", skrev den 19-årige mannen.

"Vi ska gå på match inom en timme i Partille man mot man denna gången din mes", svarade den 22-årige mannen.

På en övervakningsfilm från bussterminalen i Partille syns hur 19-åringen mötte upp flera kompisar. Och i en sekvens såg man hur mannen drog fram en kniv ur dess fodral och sedan stoppade tillbaka denna i jackfickan.

LÄS MER: Partillemordet: Misstänkt lämnade avtryck på Facebook 

Två mot femton

En stund senare möttes de två männen vid Skulltorpsskolan. Den 22-årige mannen hade med sig en vän - 19-åringen ett helt gäng på uppemot femton personer.

Ett kvinnligt vittne har för polisen berättat om hur 19-åringen mer eller mindre omedelbart gick fram till 22-åringen och utdelade tre kraftiga knivhugg mot överkroppen.
– Jag vänder mig snabbt om för jag bli skiträdd och jag förstår inte att det precis hänt och så hör jag gap och skrik, berättade hon om sina känslor i förhör.
– Jag var jätterädd och jag skakade. Jag fattade fan inte vad som hade hänt.
Efteråt drog sällskapet snabbt i väg.

Sökte alibi - på sjukhuset

Timmarna senare sökte 19-åringen vård för en knivskada i handen på Östra sjukhuset. Men enligt åklagaren var syftet främst att skapa sig ett alibi för mordkvällen. För han stannade inte tills han fick vård.

Sedan återvände 19-åringen till bussterminalen i Partille. I förundersökningsprotokollet framgår att han träffade samma gäng som han mötte där timmarna tidigare. Och på en filmsekvens syns det hur han visar huggande rörelser och kramar om och tar i hand med flera killar.

Dagen efter hittade en skolelev mordvapnet på skolan.
– På vapnet finns blod från den avlidne och dna-spår från den misstänkte, har Jim Westerberg sagt tidigare.

LÄS MER: Mördad vid skola - flera bevis mot misstänkt

Ändrat version

Den åtalade mannen nekar till brott. I de första förhören sa han att han blivit rånad - därav skadan på handen. 
– Asså jag sitter inte här och ljuger för er om det är det ni tror asså. Om allt positivt kommer till mitt liv just nu varför ska jag då skita ner det genom att gå och hugga någon, sa han i förhör.

Och meddelandena till och från mordoffret innan mötet förklarade han så här:
 – Det är bara mest typ hot. Typ att skrämma upp varandra

Men tillslut kallade han själv till förhör.
– Jag har kanske inte pratat sanning i allt, sa han då och grät.

Sedan pekade han ut en annan man som mördare.
– NN för det var han som var med honom den sista minuten innan han dog då.

"Jag var där"

I den versionen påstod han att han inte var på brottsplatsen vid mordtillfället. Men sedan kom ytterligare en version:
– Jag har inte berättat till hundra procent hur det låg till den kvällen. Jag vill bara säga de för jag har mått dåligt, riktig dåligt i cellen. Jag var där på mordkvällen.

Han berättade att de skulle mötas men på platsen blev det bråk. Han påstår att han aldrig såg när offret höggs till döds utan att han fick veta det först dagen efter.

På tisdagen startade rättegången och den fortsätter under onsdagen.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.