Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Med nya elparcyklar kan de äldre både få fler upplevelser och motion

Elparcykel ger äldre bättre möjligheter komma ut i friska luften, träna och se bekanta platser. Orust kommun fick nyligen två nya cyklar till glädje för de gamla, men även personalen på äldreboenden.

Ulla-Britta Gustafsson är en av de boende på Kaprifolgården i Henån som gärna vill ta en cykeltur i vårvädret. Hon får hjälp av personalen att spänna fast fötterna i pedalerna och ta på säkerhetsbältet. Sedan är det dags att trampa iväg tillsammans med enhetschefen Kristin Dahlbom, som sitter bredvid på elparcykeln.
– Det här blir roligt, jag har cyklat mycket förr. Det är bra träning, säger Ulla–Britta Gustafsson. 
Elparcykeln har tre olika lägen, det första innebär att enbart personalen behöver trampa, i nästa läge kan den äldre hjälpa till och i det sista läget krävs att båda trampar. Dessutom kan elmotorn ge en extra skjuts om det går trögt.

Sedan tidigare har äldreomsorgen på Orust haft en elparcykel som roterat mellan olika äldreboenden i kommunen. Den har varit väldigt populär och Katarina Lenander, enhetschef på äldreboendet Fyrklövern i Svanesund, berättar att det var en lång kö för att använda cykeln när den fanns på hennes boende.
– Vi använde den säkert 20 gånger om dagen. Personalen tog med de äldre och cyklade ner till havet med en fikakorg. Det var verkligen kvalitet, säger hon.
Både Katarina Lenander och Kristin Dahlbom vittnar om hur cykelturerna också har en långvarig effekt.
– Motion gör att man både sover och äter bättre. Alla blir också gladare och det här ger mycket mer än den lilla stunden man är ute och cyklar, säger Kristin Dahlbom.
Även Marina Hasselgren som arbetar som äldreomsorgschef i Orust kommun, betonar elparcyklarnas många positiva effekter. 
– Man pratar med den man cyklar med och det blir en social stund. De kan också färdas ganska långt och ta sig till affären eller till huset där det bott tidigare.

De två nya cyklarna, som kostar närmare 195 000 kronor, har skänkts av Orusts sparbank och nu när kommunen har tre kommer de att finnas på äldreboendena i Henån, Svanesund och Ellös. Även hemtjänsten och LSS-boenden ska få tillgång till cyklarna. 
Birgitta Pettersson, vd på Orusts sparbank, tycker att det är viktigt att ge något tillbaka till den lokala bygden.
– Äldreomsorgen har inte fått så mycket och jag tyckte att det här var en bra sak att satsa på. Även de som sitter i rullstol får möjlighet att röra på sig.
När GP är på besök ska undersköterskorna från Fyrklövern Eva Olsson och Gunnel Klingberg cykla den ena cykeln över ön, från Henån i norr till äldreboendet i Svanesund i den sydöstra delen av Orust.
– Det här kommer att bli ett stort lyft för alla. Det är en bra aktivitet som blir något annat än bara en promenad, säger Eva Olsson.