Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Musa Hassani, A-M Svenson, Jawed Gholami, Nourhan Abboud och Naheel Albelkhy på Mariagården i Stenungsund.

Med lussekatter för integration

Det doftar av nybakade lussekatter i Mariagårdens kök. En grupp nyanlända ungdomar från mottagningsenheten Välkomsten i Stenungsund får en inblick i svenska jultraditioner samtidigt som de tränar språket.

Ung, mat och hälsa i Norden är ett nordiskt skolprojekt med fokus på mat och hälsa som startade 2013. Kristinedalsskolan och Stenungsskolan i Stenungsund deltar som enda svenska skolor.

– Nu har vi bjudit in nyanlända och tanken är att de ska komma en gång i veckan. Det är ett bra sätt att genom praktiskt arbete lära sig språket, säger Ann-Margrethe Svenson, lärare i hem- och konsumentkunskap och en av initiativtagarna till projektet.

Hon visar hur man formar lussekatten och dekorerar med russin. Ungdomarna får hjälp med att läsa recept, men knåda deg och baka ut märks att de har gjort förut. Maxamed Cumar Cabdi från Somalia kom till Stenungsund med sin familj för tre månader sedan. Han tycker det är bra att lära sig svenskt julbak som han nu kan bjuda sin mamma på.

– Jag har varit lärare i många år och mött många olika elever. De här är oerhört positiva och motiverade. Det är en fröjd att jobba med dem, säger Ann-Margrethe Svenson.

På Välkomsten görs en kartläggning av var och en, som ligger till grund för deras fortsatta skolgång. Ungdomarna, de flesta i gymnasieåldern, kommer bland annat från Afghanistan, Eritrea och Somalia.

– Jag tror att besöket i Maria-gården betyder mycket och det blir mycket roligare när man varvar teori och praktik, säger Ann-Margrethe Svenson.

Vid nästa besök i Mariagården, som är inplanerat efter juluppehållet, ska ungdomarna koka soppa och baka bröd.

De lite yngre barnen på Välkomsten hoppas Ann-Margrethe Svensson få ta emot i skolträdgården, som är en annan del av skolprojektet. Våren 2015 fick elever i Kristinedalsskolans årskurs två så och plantera grönsaker och frukt i Mariagårdens trädgård. Efter skörd på höstkanten lagade de mat som de åt på en skördefest.

– Eleverna fick även en lektion i kulturhistoria. Mariagården är byggnadsminnesförklarat.

Gården byggdes i slutet av 1700-talet och ligger i Stenunge by, som är rester av en medeltida by, inklämt mellan Stenungsunds tätort och kemiindustrin strax norrut.

Lussekatterna börjar bli klara och ungdomarna ser fram emot att bjuda sina kamrater på Välkomsten som inte varit med.

För Ann-Margrethe Svenson återstår ett halvår av Sveriges värdskap för projektet. Hon hoppas att Norge tar över stafettpinnen för ett fortsatt samarbete.