Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maxibutik utrymdes efter misstänkt gasutsläpp

Ica Maxi i Kungsbacka utrymdes tidigt på fredagsmorgonen efter ett misstänkt gasutsläpp. En kvinna har körts till sjukhus med ambulans. Vid 15-tiden var det fritt fram för allmänheten att vistas på platsen igen. Enligt räddningstjänsten ska larmet ha orsakats av en svavelförening.

Larmet ringdes in klockan 08.05 på fredagsmorgonen och kort därefter hade hela butiken utrymts. Räddningstjänsten var på plats med fem enheter och en specialenhet.

– Det luktar något som uppfattas som gas i lokalerna och vi är på plats med fem enheter och en enhet som vi kallar avancerad indikering som kan mäta olika typer av ämnen, berättade Janne Severinsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten kort efter larmet.

Enligt polisen i region väst lokaliserades lukten till en container där återvunna petflaskor och plåtburkar förvaras. Enligt räddningstjänsten ska lukten ha orsakats av en svavelblandning. Ämnet har skickats för analys till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och enligt ett första besked ska det handla om någon slags svavelförening.

– Vi ha fått besked om att det aktuella ämnet består av någon slags svavelförening. Vi har vädrat ut lokalen och det är inte längre farligt att vistas i butiken och är på väg att lämna platsen, säger Anders Helmborn, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt vållade av kroppsskada i samband med arbetsolycka.

Flera ambulanser var på plats under dagen och en person har körts till sjukhus med illamående och huvudvärk.

Enligt GP:s utsända fanns räddningstjänstpersonal i gasmasker och syrgastuber på plats stora delar av dagen och letade efter källan till gaslarmet.

– De håller just nu på att gå in i butiken iförda nån form av skyddsdräkter med mätinstrument och både polis och ambulans är kvar på platsen, berättade GP:s reporter på plats under förmiddagen.

Vid 14-tiden var Ica Maxi fortfarande avspärrat i väntas på besked från de analyser som gjorts i lokalerna. En timma senare var det riskfritt att vistas i området och räddningstjänsten lämnade platsen.

Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.