Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Mattias gitarr får sig en resa

Mattias Klasson kom aldrig överens med en av sina gitarrer. Istället för att sälja, fick gitarren bege sig ut på en resa. Nu har den turnerat sedan maj 2015.

– Den har varit hos både proffs och nybörjare och fått spela både jazz och death metal.
46-årige Mattias Klasson har spelat gitarr i hela livet, vid sidan av sitt arbete som vd för ett teknikföretag. Han spelar med coverbandet Payback Time och i hemmet i Lerum finns några gitarrer. Men en av gitarrerna blev han aldrig nöjd med.
– Jag spelade på den i flera år och hade med mig den på fem-sex spelningar. Men det slutade alltid med att jag fick byta efter en låt.
Vad var det som var fel?
– Den lät skitbra, men jag gillar tjocka och breda halsar och den här var för tunn och platt. Först tänkte jag sälja den, men sen kom jag på att det kanske fanns andra som kunde gilla att spela på den. Så jag skapade facebookgruppen "The traveling guitar".

Konceptet går ut på att en gitarrintresserad tar hand om gitarren i två veckor, tar bilder, spelar in videor och berättar vad gitarren är med om för att sedan lämna den vidare till nästa gitarrist. Resan inleddes 25 maj 2015 och så här långt har ett 50-tal personer använt gitarren på scen, vid studioinspelningar eller framför förstärkaren i pojkrummet.
– Hittills har det bara varit killar eller män. Jag väntar fortfarande på att den första kvinnan ska ta över.
Idén till "The traveling guitar" hämtade Mattias Klasson från geocaching, en form av skattjakt med hjälp av GPS, där ett föremål ibland kan ha en metallbricka fastsatt med önskemål om att komma till en speciell plats eller resa runt i världen.

Så här långt har den turnerande gitarren hållit sig innanför Sveriges gränser. Alldeles nyligen användes den på Helsingborg arena när bandet All is left agerade förband till Takida.
– Jag har inte sett gitarren sedan jag skickade iväg den, men snart är det FUZZ-mässan (en gitarrmässa i Göteborg) och det hade varit kul om den dök upp där.
Är du inte rädd att någon ska ta den?
– Det är fel forum att göra bort sig på eftersom man lämnar över gitarren personligen. Men det är klart att den kan bli stulen, eller gå sönder. Fast hittills har de som haft gitarren lagat den innan de lämnat den vidare.

Han berättar också att gitarren har skapat möten mellan människor som aldrig tidigare hade träffats.
– Det känns fantastiskt roligt. "The traveling guitar" har uppmärksammats i flera poddar på nätet och dessutom har företag hört av sig där de erbjuder att hjälpa till eller sälja gps-pluggar och dna-färg. Men de har missuppfattat idén fullständigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.