Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Maskerade män har rånat guldbutik

En guldbutik i Uddevalla har under dagen utsatts för ett brutalt väpnat rån där personal misshandlas med ett tillhygge. Vittnen har under eftermiddagen uppgett för Bohusläningen att en av rånarna sköt mot dem efter stöten. – Det var två maskerade, de hade vita hjälmar och svarta handskar, och vi följde efter dem. Då vänder sig den ena mot oss och skjuter, sa ett vittne till tidningen.

Vid lunchtid på torsdagen kom larmet om att en guldbutik i Uddevalla ska ha utsatts för ett rån och att det ska ha avlossats skott.

Enligt polisens presstalesman Tommy Nyman ska en person ha utsatts för någon form av misshandel i samband med rånet som inträffat i en butik längs Kungsgatan i centrala Uddevalla. I samband med rånet ska det också ha hörts smällar. 

– En anställd i butiken har blivit slagen, eventuellt med något form av tillhygge. En ambulans har beställts till platsen, men jag vet inget om skadeläget, sa Tommy Nyman, kort efter larmet. 

Nyman uppgav tidigare att två män setts springa från butiken efter rånet över Lagerbergsgatan intill Kungsgatan och att vittnen har uppgett att rånarna var klädda i blåa kläder och hade mopedhjälmar. 

Vittnet: Person sprang ut och tog ut nycklarna

Ett vittne till rånet har under eftermiddagen uppgett för Bohusläningen att han såg hur rånarna anlände till butiken på gågatan på en moped. 

– Jag såg hur de stannade och sprang in i guldaffären. En person sprang ut och välte moppen och tog nyckeln. Killarna kom sedan ut för att ta moppen men insåg att det inte gick och sprang mot Kungstorget. Det var massor med folk på gågatan som såg detta och följde efter killarna. Det var upprörd stämning, berättade vittnet, tidigare. 

Ett annat vittne har uppgett för Bohusläningen, som har sin redaktion bara några hundra meter från brottsplatsen, att rånarna besköt dem efter att de tog upp jakten på rånarna. 

– Det var två maskerade, de hade vita hjälmar och svarta handskar, och vi följde efter dem en bit upp på Kilbäcksgatan. Då vänder sig den ena mot oss och skjuter. Då springer vi mot ett annat håll.

Presstalesmannen Tommy Nyman har varken bekräftat eller dementerat att det inträffat någon skottlossning. 

– Jag vet att det finns uppgifter om knallar och det är något vi håller på att undersöka. Det finns väldigt mycket uppgifter nu som vi får gå igenom, sa Tommy Nyman, tidigare. 

En stund senare, vid 13.55, meddelade Nyman att ett vapen har anträffats i rånarnas flyktväg. Nyman uppger att det inte handlar om något riktigt vapen, utan att det troligen rör sig om något form av luftvapen. 

Jagas med hundar och helikopter 

Polisen har nu satt in alla tillgängliga resurser man har i Uddevalla med omnejd efter rånet. Polisen har under eftermiddagen sökt efter rånarna i Uddevalla med hjälp av hundpatruller och helikopter. 

Det är för polisen i nuläget oklart vad rånarna kommit över i samband med rånet. 

– De har fått med sig något, men de ska också ha tappat vissa saker på vägen, sa Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst, senare under eftermiddagen.

"Utredningsläget ser bra ut"

Vid 14.45 på torsdagen var rånarna fortfarande på fri fot. Under en kortare period stängdes tågtrafiken av i en järnvägstunneln i närheten av brottsplatsen för att polisen skulle kunna söka igenom den. 

Polisen har efter rånet inlett en förundersökning med rubriceringen grovt rån. 

Strax efter 16-tiden på torsdagseftermiddagen har polisen uppgett att de håller på att avsluta insatsen vid affären.

– Utredningsläget ser bra ut. Nu ska vi se till att få in alla anmälningar och höra personer. Ingen person har gripits, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst, senare under eftermiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.