Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Martin Saliba kan dömas i Libanon

Libanon tänker inte lämna ut den dömde trippelmördaren Martin Saliba till Sverige. Däremot kan han komma att prövas enligt landets egna lagar. – Här är det familjen som kan bestämma om det är värt ett dödsstraff, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, till SVT Nyheter Väst.

När det stod klart att Libanon inte lämnar ut livstidsdömde Martin Saliba såg det ut som att han skulle kunna komma undan rättvisan.

Men han kan fortfarande komma att straffas för trippelmordet i Uddevalla den 7 mars förra året. Rättegången kan komma att tas om i Libanon uppger SVT.

Kan dömas enligt landets lagar.

SVT rapporterar att Libanons ställföreträdande justitieminister Ashraf Rifi har skickat ett brev till det svenska justitiedepartementet och Kriminalvården. I brevet hänvisar Rifi till Libanons civilrättsliga lagstiftning och till lagar som är inspirerade av sharia-lagar. Eftersom Martin Saliba är libanesisk medborgare ska han dömas enligt landets lagar, anser libanesiska myndigheter enligt SVT:s uppgifter. 

I Libanon räknas mord som familjerätt och det är mordoffrens familjer som ska avgöra vilket straff de vill se, till skillnad från Sverige där det är staten som åtalar en misstänkt mördare, berättar SVT.

– Mord räknas inte som kriminalrättsligt utan som civilrättsligt fall. Det är familjen till offret som har domsrätt, de räknas som ”ägare till blodet”. I vårt rättssystem så är det staten som hämnas ett mord, medan här är det familjen som kan bestämma om det är värt att dödsstraff eller går att klara av med ekonomisk ersättning, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, till SVT Nyheter Väst.

Kan kontakta offrens familjer

Enligt Jan Hjärpe skulle en libanesisk domare kunna komma att kontakta familjerna till de tre offren för att höra vad de skulle vilja se för straff. Han berättar vidare att Libanon har dödsstraff men att det är sällsynt förekommande, utan att man brukar komma överens om någon slags ersättning till familjerna. Kriminalvården vill kommentera enskilda fall uppger SVT, men att överföra straffet till det andra landet är ett alternativ när de inte lämnar ut en medborgare. Den internationella efterlysningen på Martin Saliba är fortfarande kvar.

– Ett land kan göra bedömningen att man inte överlämnar en person, men om personen flyttar på sig till ett annat land så kan den ju gripas där, säger Lisa Gezelius chef för Kriminalvårdens rättsenhet, till SVT Nyheter Väst.

Dömdes till livstids fängelse

Martin Saliba, 23, dömdes i början av 2016 till livstids fängelse av hovrätten tillsammans med sin bror Mark Saliba. 

Mördarbröderna dömdes då för morden på två unga män och en ung kvinna som sköts till döds på Bävedalsvägen i Uddevalla den 7 mars 2015. 

I slutet av september greps han av libanesisk polis men landets myndigheter beslutade att inte lämna ut Martin Saliba, som har dubbelt medborgarskap till Sverige.

Mark Saliba dömdes för morden i tingsrätten som samtidigt friade Martin Saliba från misstankarna. Domen överklagades till hovrätten som senare dömde båda bröderna till livstids fängelse. Mark Saliba har sedan domen mot honom vann laga kraft suttit fängslad.  

Bröderna greps dagen efter trippelmordet av tungt beväpnad polis på två olika adresser i Uddevalla. 

Flydde Sverige

Martin Saliba flydde dock landet under hovrättsförhandlingarna. Under den sista förhandlingsdagen var han spårlöst försvunnen - två veckor veckor innan mordomen meddelades i slutet av januari 2016.

Martin Saliba levde under förhandlingarna på hemlig ort och anmälde via en anhörig sig sjuk inför den sista rättegångsdagen då hovrätten skulle besluta om han skulle häktas i väntan på domen.

I slutet av september i år greps Martin Saliba i Libanon. Men libanesiska myndigheter vägrar nu att lämna ut honom till Sverige. 

– Vi har fått besked via ambassaden i Damaskus att libanesiska myndigheter har avslagit utlämningsframställan. Vad jag förstår är det på grund av att Martin Saliba är libanesisk medborgare. Nu kommer vi att skicka ärendet vidare till kriminalvården som begärt honom utlämnad. För justitiedepartementets del avslutas därmed utlämningsärendet, berättade Pontus Bergsten, på justitiedepartementet nyligen. 

Talade ut i "Hänt i veckan"

I somras talade Martin Saliba ut från sitt gömställe i Libanon för tidningen "Hänt i veckan."

Enligt tidningen ska mötet mellan Martin Saliba och deras reporter ha skett under stort hemlighetsmakeri. Salibas krav ska ha varit att han och reportern skulle träffas på tu man hand. Dessutom skrev reportern att hon inte visste var mötet skulle ske när hon klev på ett plan på Arlanda: efter många mellanlandningar hamnade hon till slut i Libanon.

– Just nu lever jag ett helt vanligt liv, jag jobbar och har ett hem, tak över huvudet. Jag har allt jag behöver men jag är ändå född och uppvuxen i Sverige. Visst, jag kan språket men känner mig som en invandrare. Jag trivs men jag saknar mitt Sverige, berättade Martin Saliba enligt "Hänt i veckan".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.