ven-Olof Jonsson och två andra fastighetsägare vill att Alingsås ska ta beslut om detaljplan för deras mark så att de kan börja sälja sina byggrätter. Bild: Karina Hansson
ven-Olof Jonsson och två andra fastighetsägare vill att Alingsås ska ta beslut om detaljplan för deras mark så att de kan börja sälja sina byggrätter. Bild: Karina Hansson

Markägare i kläm när detaljplan pausades

I sju år har markägarna väntat på att detaljplanen för Stora Vardsjön i södra Alingsås ska antas. 2016 var förslaget klart med då pausades det av kommunen.

ANNONS
|

2011 hörde Alingsås kommun av sig till ett antal fastighetsägare vid Stora Vardsjövägen om att de ville planlägga deras fastigheter med byggrätter. Tre fastighetsägare nappade och ett planarbete påbörjades. Fastighetsägarna tecknade avtal med kommunen om att fastighetsägarna skulle stå för alla kostnader under planprocessen. En förutsättning för att planen skulle godkännas var att fastighetsägarna skulle lösa frågan om en tillfartsväg till området. Men markägaren de skulle förhandla med var inte beredd att släppa till någon del av sin mark.

Sven-Olof Jonsson, som äger en av fastigheterna, anser att Alingsås kommun agerar okunnigt när de hävdar att det är fastighetsägarna som ska göra upp.

ANNONS

– Kommunen ville att vi skulle göra upp med markägaren, men det är helt fel. Vi har begärt att lantmäteriet tar tag i vägfrågan, men så länge planen inte är tagen så kan de inte göra det. Vi har hamnat i ett moment 22, säger Sven Olof Jonsson som även anmält kommunens handläggning av detaljplanen till Justitieombudsmannen, JO.

Innan planen skulle antas hade markägarna tecknat ett avtal om tillfartsväg med en annan granne. Men när detaljplanen skulle antas av kommunstyrelsen i december 2016 fanns fortfarande den gamla tillfartsvägen med. Detaljplanen vilandeförklarades. Orsaken, enligt kommunen, var att fastighetsägarna inte kommit överens i vägfrågan men även utredningen om Södra Länkens eventuella dragning över E20 angavs som argument.

Tanken med detaljplanen var att det skulle bildas tolv byggrätter på de tre fastigheterna som fastighetsägarna ska kunna sälja. Men nu står de med fastigheter som inte går att sälja då de inte är planlagda. Hittills har markägarna lagt omkring 600 000 kronor på planarbetet.

Vad vill ni ska hända?

– Antingen att de antar planen eller så köper de in fastigheterna, säger Sven-Olof Jonsson.

GP har sökt flera olika personer på samhällsbyggnadskontoret per telefon för att få svar men blivit hänvisade att ställa våra frågor på mejl.

ANNONS

Fastighetsägarna har kommit överens och skrivit ett avtal med en annan fastighetsägare om att använda del av hans tomt för att lösa vägfrågan. Varför har ni inte ändrat detaljplanen?

– Från början var det nog så att man inte kom vidare på grund av att man inte kunnat lösa tillfartsvägen men när man till slut hittat en lösning så har kommunen sett att en södra länk behövs och då man inte bestämt hur den ska gå, det finns olika förslag på vägdragning, så kan man inte lösa de planer som ligger i området, skriver Maria Jacobsson, tf samhällsbyggnadschef i Alingsås kommun, som också skriver att det är därför detaljplanen är pausad.

– Förutsättningar förändras över tid, det är viktigt att få till en infrastruktur som håller så vi inte bygger in problem, skriver hon, något fastighetsägarna har informerats om enligt henne.

Maria Jacobsson skriver att det pågår upphandling av konsulter för att kunna komma igång med trafikstrategi för Alingsås. Dragningen av Södra länken är något som ska ske i samverkan med Trafikverket. Nya utredningen om Södra länken tror hon kan starta under hösten 2018.

Förstår ni att fastighetsägarna är frustrerade över att det inte händer något?

ANNONS

– Självklart, även vi tycker det är beklagligt när vi måste avbryta eller pausa ett planarbete.

Enligt Maria Jacobsson kommer de tre fastighetsägarna inte att få tillbaka pengar de lagt på planarbetet, något som fastighetsägarna informerats om i planavtalet.

Fakta: Södra Vardsjövägen, södra delen

  1. Detaljplaneförslaget för Södra Vardsjövägen, södra delen, innefattar ett område om cirka 1,4 hektar och 12 byggrätter i olika upplåtelseformer.
  2. Planen var tänkt att antas av kommunen i december 2016 men vilandeförklarades. När planen kan antas är oklart i dag.
  3. Hittills har fastighetsägarna lagt ut 600 000 kronor på utredningar och analyser i samband med detaljplanearbetet.
ANNONS