Markägare i Hylte vill skjuta fler älgar

ANNONS
|

Samtidigt som jägarna i Skåne uppmanas att, på grund av den sviktande älgstammen, helt avstå från älgjakten i år så hävdar markägarna i de norra delarna av Hylte kommun att tillgången på älg i området är så stor att man under de senaste årens älgjakt bara hunnit jaga i några timmar innan man fyllt sin tilldelade kvot av fällda älgar.

- Det finns oerhört mycket älg här så vi vet inte vad vi ska göra. Ändå har vi bara fått en tilldelning i år på två vuxna djur och två kalvar, säger Anders Andersson, en av 29 markägare i norra Hylte kommun som får ihop och jagar älg på 1 500 kvadratmeter.

ANNONS

Enligt Anders Andersson finns det minst 30-40 älgar i området och för bara några år sedan hade jaktlaget en tilldelning på sju vuxna älgar och sju kalvar.

"Om länsstyrelsen misstror våra uppgifter om älgtillgången i området så man välkommen hit för att delta i årets älgjakt", skriver markägarna i brevet.

De beskriver också hur de redan drabbats hårt av stormen Gudruns framfart och att de riskerar ytterligare skador där växande träd förvandlas till "nedbetade rishögar" på grund av den växande älgstammen.

"Vem ska ta på sig kostnaderna för de skador som uppkommer vid nästa älgexplosion" undrar markägarna, som nu hotar med att splittra jaktlaget och jaga var och en på sin lilla mark. Då skulle tilldelningen på samma område blir 29 älgkalvar eller 19 kalvar och två vuxna älgar.

Enligt Ingrid Ranman som handlägger jaktärenden på länsstyrelsen i Halland är det den beräknade älgtillgången i länet som ligger till grund för tilldelningen som varje jakträttsinnehavare får.

- Men det kan säkert förekomma lokala avvikelser i älgstammen, säger hon.

Under förra årets älgjakt fälldes i Halland 776 älgar.

Älgjakten i Halland

ANNONS