Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marith Hesse (M) tar vid årsskiftet över som kommunstyrelsens första kvinnliga ordförande i Partille. Bild: Camilla Moestedt

Marith blir Partilles första starka kvinna

Som första kvinna tar Marith Hesse (M) vid årsskiftet över rodret som kommunstyrelsens ordförande i Partille. Ett jobb hon ser fram emot med både tillförsikt och viss nervositet.

– Det ska förstås bli både fantastiskt kul och spännande, men det är klart att jag också känner en viss nervositet och pirrighet över att axla rollen efter Stefan Svensson, säger hon om uppdraget och partikollegan som nu lämnar över ordförandeklubban till henne efter snart 20 på samma post. 
– Men precis som han satt sitt signum över den lokalt förda politiken ska jag nu försöka göra min grej och inte mäta mig mot honom. Det känns samtidigt också tryggt att han, även om jag nu tar över, finns att bolla med bara ett telefonsamtal bort, fortsätter Marith Hesse.

Snön yr i luften när GP träffar henne vid kommunhuset i Partille precis en vecka före julafton.
– En i sig historisk dag, eftersom det i dag är på dagen 100 år sedan Sveriges riksdag tog det första beslutet om att införa kvinnlig rösträtt, säger Marith Hesse, som nu själv blir historisk då hon vid årsskiftet tar över som Partilles första kvinnliga kommunstyrelseordförande.
Att hon skulle komma att ägna sig åt politik på heltid har dock aldrig varit något utstakat mål.
– Jag var i ärlighetens namn ganska ointresserad av politik som yngre. Men jag har alltid varit intresserad av människor och engagerad i det som händer här i kommunen, där jag också bott i stort sett hela mitt liv, förutom en kort period i Björkekärr och ett år som utbytesstudent.
Innan hon halkade in på den politiska banan jobbade hon i stället i många år, först som drifttekniker, sedan biträdande skiftledare på ett raffinaderi. 
– En i sig också väldigt mansdominerad värld där jag under många år var ensam kvinna på skiftet. Men jag har faktiskt aldrig haft några problem med det, utan alltid känt mig väl behandlad och respekterad för den jag är och det jag gör. Efter 16 års nära samarbete var vi mer eller mindre som en familj.

Men så en dag 2004 såg hon en annons i tidningen om att Moderaterna sökte intresserade till ett traineeprogram. 
– Som de flesta andra hade jag väl dessförinnan kanske suttit mest hemma och tyckt vid köksbordet, men nu kände jag att det här ville jag hoppa på, berättar Marith Hesse, som anmälde sig och sedan gick allt fort. 

Bara två år senare fick hon sitt första politiska uppdrag i Partille och vid valet 2006 fanns hennes namn med på alla listor, från kommunen till regionen och riksdagen. Sedan 2014 har hon varit tjänstledig på heltid för att ägna sig åt politiken, där hon den senaste mandatperioden suttit dels som ordförande i NU-sjukvården, dels som ersättare i regionstyrelsen.
– Vård, skola och omsorg är förstås också några av de fokusområden jag nu tar med mig in i lokalpolitiken, säger Marith Hesse, som själv fick tidig kontakt med sjukvården efter ett medfött hjärtfel som upptäcktes i femårsåldern, och ytterligare komplikationer med hjärtat förra året som hon först trodde skulle bli hennes död.

Hon vaknade då med ett strokeliknande symptom och åkte in akut. Men i stället för stroke hittade läkarna en godartad tumör på hjärtat. I och med att den hittades så tidigt kunde den dock framgångsrikt opereras bort.
– I dag mår jag okej, även om också jag får leva med det här, säger Marith Hesse och visar sitt ärr.
– Att resa sig och gå vidare har liksom alltid varit min grej och jag ser nu verkligen fram emot det nya året och att få ta mig an jobbet att leda utvecklingsarbetet i Partille.
– Det handlar förstås, som i många andra kommuner, bland annat om att försöka få till ett fungerande integrationsarbete där fler människor kommer i arbete. Men också om att sätta fokus på fortsatt byggande och det lokala näringslivet i stort.

Ett av hennes mål under det kommande året är också att själv komma ut och besöka kärnverksamheterna i högre grad. 
– Men nu ska jag först fira jul i all stillsamhet med familjen och försöka att bara ta det lugnt, säger hon och försäkrar att hon inte har några som helst problem med det heller. 
– Tvärtom, jag brukar vara blixtsnabb att byta om och krypa upp i soffan i pyjamas och kolla serier på Netflix. Så snabb att min man ibland undrar om jag hade pyjamasen under de andra kläderna när jag kom från jobbet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.