Marica och Mikael Eriksson med rekordfisken.
Marica och Mikael Eriksson med rekordfisken.

Marica slog världsrekord i torsk

Uddevalla har fått en ny världsrekordinnehavare, fritidsfiskaren Marica Ericsson. – Riktigt kul, säger hon till Bohusläningen.

ANNONS
|

Det har gått trögt för de svenska skidåkarna i Norge, men en del av den nationella äran återupprättades i helgen utanför det nordnorska fiskefästet Sørøya nära Hammerfest.

Det var på söndagsmorgonen som Marica Eriksson fick en gigantisk torsk på jiggen.

– Det ryckte till ganska bra så jag förstod att den var ganska stor, men inte så stor, säger hon.

Kampen pågick i tio minuter innan den 38 kilo och tunga fisken hamnade i båten.

– Rätt så tungt, intygar Marica för den som undrar hur det är att försöka hala in en torsk i den storleken.

LÄS OCKSÅ: Kungsbackabon fångade rekordfisk på 824 kilo

ANNONS

Spöfångsten är inte bara en bedrift. Det är alltså också ett nytt officiellt världsrekord för kvinnliga fiskare som därmed raderade ut Sophie Karwas fångst på 36,7 kilo utanför amerikanska Massachusetts 1970. Världsrekordet för manliga spöfiskare är tysken Michael Eiseles fångst på 47 kilo 2013, även den utanför Sørøya, enligt hooked.no som var först med att berätta om rekordet.

Även om hon inte betecknar sig som fiskeentusiast så har hon fiskat så länge hon kan minnas och ofta då med pappa Mikael som också var med i Norge den här gången - och tillsammans med henne i båten.

– Förra året drog jag upp en torsk på 25 kilo, säger hon men tillägger att hon tycker det är lika kul, om än en annan upplevelse, att fiska markrill utanför Uddevalla.

Familjelyckan blev förstås bara större när även pappa Mikael landade en torsk på 30 kilo i söndags.

LÄS OCKSÅ: Kolla in hälleflundran på 11,3 kilo

Nu är rekordfisken och resten av deras fångst filead och klar för hemresan under måndagen. Egentligen skulle resan ha sträckt sig till på onsdag, men dåligt väder fick dem att åka hem lite tidigare – men de är nöjda ändå.

ANNONS

Resten av sällskapet där de ingick behövde inte vara så avundsjuka. Under deras tvåtimmarstur i fem båtar drogs det upp fem torskar över 30 kilo och en hel del strax där under.

Årets fiske av torsk, eller skrei, vid Sørøya har pågått i två veckor och under de senaste åren har snittvikten på fångsten ökat tydligt vilket bäddar för fler storfångster.

– Det beror på att det införts ett förbud att fiska lodda (en sorts stimfisk). Nu tjänar den i stället som föda till torsken som därmed växer till sig, berättar fiskeguiden Johan Mikkelsen från Strömstad som var guide under rekordfisket

Själv har han dragit upp tre torskar över 30 kilo, men aldrig så stora som Marica Erikssons rekordfisk.

– Över 30 kilo är verkligen extremt. Verkligen kul för dem, säger han.

ANNONS