Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En brand bröt ut på ett äldreboende i Tibro under natten mot fredagen. Bild: Christian Svensson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Maria hjälpte de äldre ut från branden på boendet

När branden bröt ut på äldreboendet i Tibro grep många in för att hjälpa till. En av de som sprang in för att hjälpa de äldre var Maria Olovsson, skriver Skövde Nyheter.
– Det vällde in folk som ville hjälpa till, jag vill inte ta åt mig äran, säger Maria till GP.

På natten mot fredagen väcktes Maria Olovsson i Tibro av sin granne och kollega, skriver Skövde Nyheter. Det ringde på dörren, och först förstod Maria inte alls vad det var som stod på.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon jobbar i vanliga fall i hemtjänstens nattpatrull, men hade varit ledig. Nu fick hon ett brådskande besked.

– Hon sa att det brinner på våra jobb. Då gick vi ut på baksidan av vårt hus, där lågorna vi såg var meterhöga. När man tittade först var man bara chockad, säger Maria.

LÄS MER: Brand på äldreboende – 63 personer evakuerade

"Man tänker inte"

Polis och räddningstjänst hade kallats till platsen vid 3-tiden på natten mot fredagen. En brand hade brutit ut på äldreboendet som ligger alldeles i närheten av Marias bostad. Tillsammans gav sig grannarna iväg för att hjälpa till.

Framme vid boendet hade många redan börjat hjälpa till. Maria fick höra att det var dags att börja evakuera de boende.

– Vi sprang in där, upp i trapphuset och sedan började vi hjälpa de äldre upp ur sängarna. Man tänker inte, man bara letar efter folk och vill få ut alla.

Vill inte ta åt sig ära

Maria vittnar om ett stort stöd och en stor gemensam hjälpinsats. Hon vill inte ta åt sig någon ära, utan säger att alla på plats gick ihop som ett stort team som hjälptes åt när det behövdes som mest.

– Det var väldigt bra uppslutning, helt otroligt stöd från räddnings- och vårdpersonal. Det bara vällde in personal som hjälpte till, säger hon.

På fredagsförmiddagen hade chocken börjat lägga sig så smått för Maria Olovsson. Men hon intygar att det var en väldigt speciell natt.

– Det var väldigt dramatiskt egentligen, man är lite skakis. Man har sett bränder innan, men att vara med och hjälpa till är en helt annan sak.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.