"Man växer när man tjänar egna pengar"

ANNONS
|

Många unga upplever att det är svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Så var det även för tvillingarna Mohammed och Khalil Abuyousef från Kungälv som sökt många jobb men hela tiden fått nej.

Shalaw Befrin, ungdomsarbetare på enheten Trygga ungdomsmiljöer, jobbar på fritidsgården i Komarken och har känt Mohammed och Khalil sedan de var små. Han har sett deras driv och motivation, han kände igen sig själv i dem och tänkte varför ska inte de få samma chans som jag?

Shalaw kontaktade sin tidigare chef på matbutiken Citygross, Kenneth Hult, som gick med på att träffa 18-åringarna för en intervju. Men han var tydlig med att han inte kunde lova något jobb.

ANNONS

– Inget var säkert, nu var det upp till oss att prestera på egen hand, säger Khalil Abuyousef.

– Jag var mig själv, men jag var jättenervös, jag skakade så mycket att jag satt på mina händer, säger Mohammed Abuyousef.

Kenneth Hult, butikschef på Citygross i Ytterby, har samarbetat med kommunen när det gäller feriejobb i fyra år och har goda erfarenheter.

– Men generellt är det svårt att få jobb utan att ha ett kontaktnät, säger Kenneth Hult.

Efter att ha träffat tvillingarna slogs han av hur motiverade de var och erbjöd dem att provarbeta i butiken.

I dag jobbar de båda, som dagtid går på samhälls- respektive handelsprogrammet, så mycket de hinner och tackar sällan nej till några pass.

– Man växer som person när man tjänar egna pengar, säger Khalil.

– Att kunna ha en egen inkomst har ändrat ens livsstil, nu kan man gå och fika och bjuda ut mamma på middag. Det är ett sätt att ge tillbaka, säger Mohammed.

Nu har de tagit ett steg in i arbetslivet och tjänar egna pengar och kan bygga på sina cv:n för framtiden. Och båda vet vad de ska göra med pengarna de tjänar: skaffa körkort.

ANNONS

Själv tjatade Shalaw Befrin in sig på Citygross för ett antal sedan. Han var då 17 år och ville ha ett extrajobb så han ringde runt till olika företag. Han blev kvar på Citygross i tio år och avancerade till ledningsgruppen. Under tiden fick han ett stipendium som årets entreprenör. I april i år sa han upp sig för att på heltid satsa på sin roll i Kungälvs kommun.

Och Khalil och Mohammed berömmer Shalaw Befrin för sitt engagemang och sin stöttning.

– Han hjälper en med det vi behöver, han ser vad vi behöver och han kan rikta oss mot rätt väg, säger de.

Fakta: Trygga ungdomsmiljöer

  1. Arbetar främjande och förebyggande med fokus på barn och ungdomar på deras fritid. Finns på fritidsgårdar som Nordmarken, Mimers, Kode och Ytterby.
  2. Ungdomsarbetarna inom Trygga ungdomsmiljöer jobbar kvällar, helger och lov och finns för att kunna ge råd och stöd och hjälp i olika frågor. Skapar relationer och stöttar till exempel med praktiska saker.
  3. Ordnar även arrangemang och aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar.
  4. Förutom möten och aktiviteter med ungdomar samarbetar de med föräldrar, föreningar, frivilligorganisationer med flera.
ANNONS