Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Man häktad för överfallsvåldtäkt på kvinna

En man har gripits, misstänkt för överfallsvåldtäkten på en äldre kvinna i Tanum i somras. Mannen vårdas för närvarande på rättspsykiatrisk anstalt, för tidigare brott.

Det var den 30 juli som en kvinna i 70-årsåldern överfölls och våldtogs i ett skogsområde i Tanums kommun. Brottet rubriceras som grov våldtäkt.

– Anledningen till att jag anser att den ska bedömas som grov, och det höll tingsrätten med om, är att det är en våldtäkt mot en ensam äldre kvinna i en utsatt position. Dessutom ett allvarligt våld som använts, berättar åklagare Robert Beckard.

– Hon utsattes för en överfallsvåldtäkt av en för henne okänd man. Hon blev fullständigt överrumplad och mycket hårt och våldsamt behandlad. Hon försökte freda sig men lyckades inte.

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt i Västsverige

Kvinnan anmälde själv händelsen efter våldtäkten, men gärningsmannen kom undan. Han var länge okänd, men under tisdagen anhölls en man i 35-årsåldern.

Dna-spår

– Den främsta bevisningen som vi har är en dna-träff. Vi har alltså dna-spår från honom från brottsplatsen som just nu är det som utgör sannolika skäl för den här grova våldtäkten. Det är mycket bra bevisning, det är svårt att förklara bort det, säger Robert Beckard, som under onsdagen begärde att mannen skulle häktas.

Häktningen hölls via länk, eftersom mannen i nuläget vårdas på rättspsykiatrisk anstalt. Han dömdes tidigare i höstas för bland annat en grov misshandel som skedde bara fem dagar efter våldtäkten i Tanum. Då blev en väktare oprovocerat anfallen bakifrån, och nedslagen med en påk. Gärningsmannen stal väktarens bil, men greps kort därefter av polis, och häktades senare. Efter att domen vunnit laga kraft överlämnades han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Domstolen beslutade att mannen skulle häktas för de nya misstankarna. Som häktningsskäl angavs bland annat risken att han skulle försöka fly eller fortsätta begå brott. Det är en ovanlig situation, eftersom mannen redan är under tvångsvård.

"Inga garantier"

– Det finns ju inga garantier för att han sitter kvar där under hela utredningstiden, sånt kan ändras. Det är två helt olika saker: anledningen till att han ska vara häktad och varför han befinner sig på rättspsyk, säger Robert Beckard.

Hur går det till rent praktiskt, kommer han att flyttas till ett häkte?

– I det här fallet kommer han nog inte att flyttas. De kommer att se till så att han har motsvarande bevakning som finns i häktet. De får bevaka att han har de restriktioner som han ska ha. De har ju låst avdelning där han befinner sig redan, så de har sådana möjligheter.

Vad är hans inställning till våldtäktsmisstankarna?

– Han förnekar brott och påstår sig inte minnas nånting från de här dagarna. Hans inställning är att han inte gjort detta, samtidigt när jag ber honom redogöra för var han befann sig i slutet av juli i år så kan han inte berätta det.

LÄS MER: Ännu inga svar om överfallsvåldtäkt på äldre kvinna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.