Man död i samband med stort oljeutsläpp

På lördagskvällen inträffade ett omfattande utsläpp av dieselolja i Kattegattshamnen i Halmstad. Enligt polisen har en man i 50-årsåldern avlidit i samband med händelsen.
– Anhöriga till den omkomne mannen är underrättade. Vidare föreligger det en risk för stor miljöpåverkan, säger Sebastian Börjesson på polisen i Region Väst.

ANNONS
|

Utsläppet inträffade strax före klockan 18 på lördagen. Polis, räddningstjänst och ambulans var snabbt på plats.

– Vi har ett jättestort utsläpp av dieselolja, uppskattningsvis omkring 300 kubik, säger Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad.

Han tillägger:

– Det kommer att ligga en kraftig doft runt staden.

Läckande cistern

Läckaget ska komma från en oljecistern i ett industriområde vid Kattegattshamnen, men det är för närvarande oklart hur det uppstod.

– Någonting har gått fel, sen vet vi inte exakt vad som har hänt ännu, säger Johan Wallin.

En man i 50-årsåldern, som arbetade i anslutning till anläggningen, skadades allvarligt i samband med oljeutsläppet. Han avled senare på sjukhus och anhöriga har underrättats. Enligt polisen är den avlidne inte från kommunen.

ANNONS

Hur gick det till när han skadades?

– Det är oklart vad som egentligen hänt vid olyckstillfället. Nån form av smäll har uppstått, inte direkt en explosion utan mer en smäll, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

Ingen allmänfara

Utöver en kraftig doft ska det dock inte vara någon fara för allmänheten.

– Nej, det ska det inte vara. Vi kommer att gå ut med information till allmänheten alldeles strax, säger Wallin.

Enligt polisen ska man också ha spärrat av ett område vid platsen.

– Det handlar om att försöka förhindra spridning till närliggande dammar och en å. Vi kommer också att genomföra en brottsplatsundersökning, konstaterar Sebastian Börjesson.

Utredning om vållande till annans död

Arbetet på plats beräknas pågå under resten av dygnet.

– Vi håller på att ta upp oljan och flytta den till ett säkrare ställe, säger Johan Wallin.

Enligt Sebastian Börjesson på polisen har det inletts en förundersökning, där rubriceringen inledningsvis är misstänkt vållande till annans död och miljöbrott.

ANNONS