Det var under tisdagen som en äldre man blev knivhuggen till döds i området Erikslund i Borås. Flera elever på en närliggande högstadieskola blev vittnen till händelsen.
Det var under tisdagen som en äldre man blev knivhuggen till döds i området Erikslund i Borås. Flera elever på en närliggande högstadieskola blev vittnen till händelsen. Bild: Petter Trens

Man anhållen för mord i Borås

En man i 20-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordet på en 70-årig man i Borås. Enligt Aftonbladet ska det handla om ett "vansinnesdåd" utfört av en man som tidigare dömts till sluten rättspsykiatrisk vård.
– Det som har framkommit pekar starkt på att det är en ensam gärningsman, säger kammaråklagare Martin Svensson.

ANNONS
|

Det var strax före klockan 11 på tisdagen som en man i 70-årsåldern knivskars så svårt att han senare avled. Dådet inträffade i närheten av Knalleland, i de norra delarna av Borås.

LÄS MER:Äldre man knivskuren till döds i Borås

Polisen gick tidigt ut med att man sökte en gärningsman som enligt vittnen ska ha varit klädd i vita skor, grå luvtröja och ljusa byxor. Efter knivdådet ska denne ha gått lugnt ifrån platsen.

Under torsdagseftermiddagen meddelade polisen att en man i 20-årsåldern anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Uppgifter: Vansinnesdåd av psyksjuk man

Senare på torsdagskvällen publicerade Aftonbladet uppgifter som gör gällande att polisen jobbar efter hypotesen att det rör sig om ett "vansinnesdåd". Tidningen skriver att den anhållne mannen tidigare dömts till sluten rättspsykiatrisk vård.

ANNONS

De skriver vidare att det inte ska finnas några kända kopplingar mellan den misstänkte och offret. Det har dock inte bekräftats av polisen.

– Det är sådana saker vi kommer att titta på i den fortsatta utredningen, säger Claes Lindberg, gruppchef för grova brott vid polisen i Borås, till GP.

Enligt Aftonbladet ska den misstänkte mannen tidigare ha hotat med att skada både sig själv och andra. Han ska ha vårdats för psykisk problematik vid flera tillfällen.

LÄS MER:Dagen efter knivmordet vid skolan – låsta dörrar men lugn stämning

Åklagaren: "Känslig utredningsläge"

Kammaråklagare Martin Svensson, som är förundersökningsledare, är fåordig när han pratar med GP.

– Han är precis anhållen. Men det stämmer att det är en man i 20-årsåldern. Mycket mer än det kan jag inte säga. Det är ett känsligt utredningsläge.

Bakomliggande motiv och varför mannen har anhållits vill han Martin Svensson inte heller berätta om.

– Han är anhållen på sannolika skäl vilket är den högre misstankegraden. Som jag ser på de omständigheter som har framkommit kommer jag med allra största sannolikhet begära honom häktad. Det måste ske inom tre dygn. Det kommer förmodligen bli en häktningsförhandling under helgen.

Finns det misstankar om någon ytterligare gärningsman?

– Det finns inget som tyder på att det är mer än en person. Det som har framkommit pekar starkt på att det är en ensam gärningsman, säger kammaråklagare Martin Svensson.

ANNONS

Polisen: Inte känd för liknande våldsbrott

Claes Lindberg vid Boråspolisen har tidigare sagt till Borås Tidning att den döde mannen inte är känd i några kriminella sammanhang.

– Det är ingen våldsverkare, missbrukare eller kriminell, utan en ”vanlig person”, om man kan säga så, säger han till tidningen.

Till GP säger Claes Lindberg att fokus nu ligger på att reda ut vad som ligger bakom dådet, i övrigt är han fåordig kring ärendet.

– Utredningen fortsätter i oförminskad takt med en stor resurs, säger Claes Lindberg.

Är den misstänkte känd av polisen sedan tidigare?

– Inte för den här typen av brottslighet.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Jag uttalar mig inte om det i nuläget.

Det är fortfarande oklart vad som föranledde attacken. Enligt Claes Lindberg har inte heller polisen någon klar motivbild i nuläget.

– Vi vet inte det just nu, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS