Alexander Storåker blev 16 år gammal. Nu kämpar hans familj och vänner för att platsen där han avled ska bevaras som en minnesplats.
Alexander Storåker blev 16 år gammal. Nu kämpar hans familj och vänner för att platsen där han avled ska bevaras som en minnesplats. Bild: Meli Petersson Ellafi

Mamman hoppas att 1 400 personer får kommunen att ändra sig

Under onsdagen lämnar Alexander Storåkers familj och närmaste vänner över en namninsamling med nära 1400 underskrifter för att få bevara platsen där han omkom i en mopedolycka som en minnesplats. För föräldrarna är Alexanders död fortfarande ett öppet sår, inte minst för att de fortfarande saknar svar på vad som hände när deras son blev jagad av polisen.
– För oss föräldrar är det otroligt smärtsamt att kommunen bråkar med oss, säger mamman Anna.

ANNONS
|

Det var den 12 maj i fjol som Alexander avled i samband med att han och en kompis blev jagade av en polispatrull i Lerum.

Pojkarna körde in på ett gångstråk i ett bostadsområde, med polisen efter sig. Alexander dog när de av oklar anledning kraschade.

Platsen där den 16-årige pojken omkom har sedan dess blivit en plats där familj och vänner samlats för att sörja och söka tröst i det ofattbara. Minnesplatsen skapades av Alexanders vänner dagen efter olyckan och är också platsen där mopedmanifestationen #ride4alex avslutades i maj förra året.

Men kommunen anser inte att platsen kan vara en minnesplats längre och har förklarat att invånare har hört av sig och undrat när den ska återställas.

ANNONS

LÄS MER:Polisen utreds efter dödsolycka med moped

Alexander Storåkers familj och vänner vill att platsen där han omkom ska bli en permanent minnesplats.
Alexander Storåkers familj och vänner vill att platsen där han omkom ska bli en permanent minnesplats. Bild: Meli Petersson Ellafi

När GP i november skrev att Alexanders vän Emma Bernholm hade startat en namninsamling för att få bevara minnesplatsen motiverade kommunikatören Åsa Thulin kommunens ståndpunkt i frågan:

”Som samhälle har vi sedan många år en gemensam tradition att det är begravningsplatsen som är sorge- och minnesplats för våra kära som gått bort. Där är minnesplatsen fredad från de förändringar som sker på allmänna platser, i det offentliga rummet, i samhället. Så det handlar inte om att kommunen vill ta bort platsen, utan hur vi som samhälle brukar hantera de här minnesplatserna, när de dyker upp på ställen som är alla invånares gemensamma rum, och när de här platserna dyker upp att vi behandlar alla på likartat sätt”, skrev Åsa Thulin i ett skriftligt svar till GP.

LÄS MER:Stor sorg efter olyckan som tog Alexanders liv

Omdebatterad fråga

Sedan dess har frågan om minnesplatsens bör får vara kvar varit ett omdebatterat ämne i Lerum, inte minst på insändarsidor i lokala medier.

Mamman Anna Storåker berättar att familjen försökt prata med tjänstemän på kommunen, skrivit ett öppet brev i en lokaltidning, och kontaktat 51 politiker i kommunfullmäktige, men berättar att bara fyra av politikerna har svarat. Mamman förklarar att de vill få till en dialog med kommunen, som hon menar inte har visat något större intresse av att ens vilja diskutera saken.

ANNONS

Träffar kommunstyrelsens ordförande

Nu hoppas familjen och vännerna att underskrifterna, som under tisdagen var uppe i 1377 stycken, ska få kommunen att tänka om och att platsen där de minns Alexander i någon form ska få finnas kvar. Utöver namnunderskrifterna berättar Anna Storåker att omkring 70 brev har skickats in till kommunen som stöd för att bevara minnesplatsen.

Under onsdagseftermiddagen har de bokat ett möte med kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius som tillsammans med andra representanter från kommunen kommer att ta emot namninsamlingen.

– Kommunen säger att det finns en praxis i samhället gällande minnesplatser. Det är en praxis som inte bygger på politiskt fattade beslut eller dokumenterade riktlinjer i kommunen. Det är en praxis som vi och många med oss ifrågasätter, säger Anna Storåker.

Anna Storåker anser också att kommunens hänvisning till en praxis motsäger sig själv då Lerums kommunen har beslutat att skapa en permanent minnesplats efter tågolyckan som inträffade i kommunen 1987, där nio personer miste livet.

När Lerums tidning frågar kommunstyrelsens ordföranden Alexander Abenius om saken menar han att tågolyckan har historisk relevans och att kommunen med en minnesplats vill hedra alla som gjorde stora insatser i samband med händelsen.

– Så det går inte att jämföra, vi måste bedöma i varje enskilt fall, säger Abenius till tidningen.

ANNONS

Anna Storåker menar att Alexanders död kan få stor betydelse i framtiden då hennes son dog i i samband med en polisinsats och att misstankar om tjänstefel och vållande till annans död utreds. Åklagaren som leder utredningen har ännu inte fattat beslut om han kommer att väcka åtal mot polistjänstemannen som körde bilen som jagade pojkarna.

Alexanders mamma säger att en minnesplats inte behöver ta någon större plats. Familjen tänker sig att det till exempel skulle kunna handla om en liten skylt med deras sons namn på, eller en bänk där hans minne på något sätt hedras och som kommer till användning för alla invånare. Familjen har också skickat in ett så kallat e-förslag på hur en minnesplats kan utformas och som finns att läsa på kommunens hemsida.

Mamman: ”Öppet sår”

Anna Storåker har svårt att förstå hur kommunen innan det är klarlagt hur Alexander dog agerar för att återställa hans minnesplats.

– För oss är det ofattbart att man börjar att bråka med oss om detta när utredningen inte ens är klar, säger hon.

Till Lerums tidning säger kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius att det är självklart att kommunen ska ta emot namninsamling, men att inget i nuläget tyder på att kommunen kommer att ändra uppfattning.

ANNONS

På frågan om det har någon betydelse att nära 1 400 personer har skrivit på namninsamlingen svarar Abenius:

– Det är alltid svårt. Om det finns ett stort och brett stöd för något ska vi väga in det i bedömningen, samtidigt är det drygt 42 000 invånare i kommunen och alla dem ska vi representera, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS