Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Mamma och söner misstänktes för kidnappning - frias

Mannen slets in i en bil och fördes till en skog utanför Uddevalla. Där tvingades han klä av sig naken och misshandlades grovt, enligt åklagaren. De misstänkta kidnapparna påstods sedan ha spärrat in mannen i en lägenhet där han blev medvetslös - först dagen därpå lyckades han fly. En busschaufför blev mannens räddning. Nu har domen meddelas.

En kväll i slutet april var en man ute och gick på en gata en bit utanför Uddevalla centrum.

Då ska några personer ha sprungit ikapp honom. En av männen som jagade mannen gav honom ett knytnävsslag i ansiktet, sparkade honom på låret och knäade honom i magen, enligt åklagarens misstankar.

Sedan tvingades mannen in i en bil. Under bilturen ska offret ha hotats med att han skulle skjutas i knäskålarna.
– "Nu du din jävel har vi tagit dig, du ska fan inte hålla dig undan. Nu ska vi skjuta dig", berättade offret senare i förhör om vad gärningsmännen ska ha sagt.

"Lyssna nu annars måste vi döda dig"

Färden gick till Kopperöd en bit utanför Uddevalla, enligt offret. Här slets mannen ut ur bilen och tvingades med till en skog
– "Lyssna nu annars måste vi döda dig", ska gärningsmännen ha sagt enligt offret.

I skogen blev mannen tillsagd att klä av sig alla sina kläder. Naken tvingades han ner på backen och gärningsmännen misstänks då för att ha utsatt honom för en grov misshandel, enligt misstankarna.

Enligt åklagaren ska de bland annat ha slagit honom med ett spärrhandtag. Mannen fick många skador och riskerar framtida men.

LÄS MER: Hemliga lappar kan fälla misstänkta kidnappare 

"Vill du dö här?"

Efter den misstänkta grova misshandeln tvingades den nakne mannen tillbaka in i bilen.
– "Kom igen, snabbare, eller vill du dö här", ska gärningsmännen ha sagt när de tyckte att offret gick långsamt.

De körde hem till en av gärningsmännen och höll mannen inspärrad i Uddevallalägenheten i flera timmar. Där ska offret ha tappat medvetandet, enligt åklagaren.

När han vaknade upp igen ska han ha fått ett slag i huvudet.

Lyckades fly

Vid ett tillfälle fick mannen gå på toaletten - medan en av gärningsmännen stod vakt. Mannen har berättat att han såg sin chans och flydde ut ur lägenheten.

Några av gärningsmännen sprang efter men en buss blev hans räddning. Busschauffören stannade och släppte ombord den skadade mannen. Då var det eftermiddag dagen efter att mannen först tvingades in i bilen - han sa han sig ha varit kidnappad i nästan ett dygn.

Den skadade mannen fick hjälp att ta sig till sjukhuset.

Mamma och söner åtalades

Offret kunde peka ut de påstådda kidnapparna.

Fyra personer åtalades senare för den grova misshandeln i skogen samt för människorov för att "tillsammans och i samförstånd bemäktigat sig och fört bort målsäganden" och sedan hållit honom inspärrad i en lägenhet.

Det rör sig om en mamma i 45-årsåldern, hennes två söner som är i 20- till 25-årsåldern och ytterligare en man i samma ålder som en av sönerna.
– Det min klient har varit med om är det mest ohyggliga jag har varit med om, sa biträdande jurist Abraham Zeito, som för den målsägande mannens talan, när stämningsansökan lämnades in.
– Min klient mår inte bra, det är det värsta han har varit med om. Han är tacksam att han lever, fortsatte Abraham Zeito.

Offret påstår att ouppklarade knarkaffärer med mamman och mannen i 25-årsåldern kan ligga bakom brottet.

"Sov i min soffa"

De åtalade nekar till brott. Mamman påstod i polisförhör att hon bara hjälpt mannen. Hon säger att hon tvättade honom, fick på honom kläder och gav honom Resorb.
– Det var inte roligt och få hem honom, jag ville inte i bli inblandad i något, sa hon i polisförhör.

Hon fortsatte:
– Under natten sov han i min soffa. Jag var uppe och tittade till honom då och då. Jag såg att det inte hade blött igenom eller så. När han vaknade till vid något tillfälle fick han wienerbröd av mig och senare en smörgås.

Skrev lappar till varandra

De medåtalade säger sig inte minnas vad de gjorde vid brottstidpunkten.
– Jag har inte en blekaste aning, sa en av dem i förhör.
– Jag har inget minne av att något sådant skulle ha hänt, det är svårt att missa, sa en annan när han fick veta vad han misstänktes för.

Under tiden i häktet har mamman och hennes yngsta son skrivit lappar till varandra i ett försök att undkomma straff. "Skriv vad du vill att jag ska säga”, stod det på en av lapparna som hittades av häktespersonalen.

Frias

Nu har domen meddelats. Samtliga frias för människorov samt grov misshandel.

En av dem döms för bland annat vållande till kroppsskada, hemfridsbrott och försök till utpressning till skyddstillsyn och dagsböter.

Tingsrätten skriver att åklagaren utgått mycket från offrets uppgifter. Men tingsrätten anser att det finns flera "ologiska och svårförklarliga moment" i hans berättelse och kallar bevisläget för lågt. Bland annat nämner de det faktum att mannen sagt att han blödde mycket - men det hittades bara en droppe blod i bilen. 

Rätten skriver att när de gör en sammanvägning av mannens uppgifter och annan bevisning så anser de inte att åklagaren lyckats visa att det är ställt utom allt rimligt tvivel att de åtalade begått gärningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.